Hlavní obsah

FFFILM v rovnováze

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento čtvrtek mají premiéru tři filmy rozdílných žánrů, přičemž žádný z nich není vyloženě špatný a o všech se dá celkem plodně diskutovat. Nejzajímavější a k diskutování nejvhodnější z nich mi připadala akčně-sociologická sci-fi EQUILIBRIUM.

Článek

Film EQUILIBRIUM se odehrává v budoucnosti, kdy policii nahradili "Grammaton klerikové", kteří dohlížejí na to, aby se nikdo neprovinil tím, že bude mít pocity. Přičemž pod touto vágní definicí si tvůrci nepředstavují "pocit, že mám hlad" nebo "pocit, že se mi hrozně chce na záchod", nýbrž "vyšší pocity" jako lítost, lásku atd... To je vysvětleno tím, že po velké válce na počátku 21. století došlo lidstvo k závěru, že pocity jsou zdrojem násilí a proto se jich dobrovolně zřeklo a všichni si musí pravidelně vpichovat látku ("Equilibrium"), která pocity potlačuje. Klerikové se pak starají jednak o to, aby si všichni pravidelně píchali a jednak o vyhledávání a fyzickou likvidaci těch, kteří si nepíchají. Za tímto účelem jsou klerikové vycvičeni v bojovém umění "Gun-kata", což je boj za použití střelné zbraně, přičemž tato zbraň není zdaleka používána pouze ke střelbě. Součástí výcviku je téměř mimosmyslové "vnímání nepřátel", díky kterému klerikové předvídají co protivník ve který zlomek sekundy udělá a tudíž se mohou bez problémů vypořádat i s mnohonásobnou přesilou.

Hlavním hrdinou filmu je klerik John Preston (Christian Bale), který si jako správný klerik pravidelně píchá a věnuje svůj život likvidaci nepíchačů a podvratných předmětů, které přechovávají (knihy, interaktivní videohry, ozdobná zrcadla, portrét Mony Lisy). Když se pak  jeden z jeho kolegů stane provinilcem (podobně jako kdysi Johnova manželka), John si přestane píchat, začne cítit emoce, dostane se do kontaktu s odbojem a to má nevyhnutelně osudové následky...

Je zjevné, že scenárista a režisér Kurt Wimmer se výrazně inspiroval knihami "1984" a "451 stupňů Fahrenheita" i jejich filmovými verzemi. Jeho vize budoucnosti je naprosto černobílá a nepřipouští nějaké alternativní výklady jako třeba BRAZIL. Vláda má vlajku se symbolem, velmi připomínajícím hákový kříž, a kleriky v gestapáckých pláštích, kteří bez mrknutí oka likvidují i malá roztomilá štěňátka. Celá budoucnost je šedivá, chladná, neživá (exteriéry se natáčely v digitálně vylepšeném Berlíně). Leckomu může taková naprosto prvoplánová stylizace připadat až směšná, protože v mnoha scénách je opravdu předem jasné, jak bude režisér naše emoční tlačítka mačkat v příštích okamžicích a "jemné politické náznaky" jsou v EQUILIBRIU asi tak jemné jako v Majoru Zemanovi.

Přestože byl celý film evidentně velmi laciný, musím ocenit, jak si filmaři s některými drobnostmi vyhráli a jak velice cool jsou některé scény, obzvlášť ta bojová "Gun-Kata" choreografie. Velmi cool je i Christian Bale v hlavní roli (ovšem ten byl velmi cool už v AMERICKÉM PSYCHU) a v menších rolích se pak objeví mí oblíbení méně známí herci jako Sean Bean, William Fichtner a Emily Watsonová. Rovněž stojí za povšimnutí velmi přehnaně dramatická hudba Klause Badelta, která k tomu všemu přehnanému tak nějak hezky sedí.

Protože EQUILIBRIUM, zdá se, nemá oficiální stránku v USA, doporučuji vám navštívit jeho britskou stránku, ale ještě spíše mnohem stylovější a obsáhlejší japonské stránky. Japonci milují angličtinu, ale moc ji neovládají, takže americkým filmům často dávají nové názvy - také v angličtině, ale v jednodušší angličtině, foneticky přepsané do katakany! EQUILIBRIUM se zde proto jmenuje REBELLION (tedy "Reberion"). (A například film NEJHORŠÍ OBAVY - SUM OF ALL FEARS, se v Japonsku jmenoval "Totaru Fíru", tedy TOTAL FEAR.)

Myslím, že kdyby tvůrci MATRIXu měli natáčet filmovou verzi "451 stupňů Fahrenheita" a měli na to hrozně málo peněz, dopadlo by to nějak jako EQUILIBRIUM. Což může někdo brát jako kladné hodnocení a někdo ne...

Premiéry týdne

Kromě EQUILIBRIA má tento čtvrtek premiéru také bláznivá komedie KURS SEBEOVLÁDÁNÍ s Adamem Sandlerem a Jackem Nicholsonem, která není úplně nepodařená, ale je mi vyloženě líto, o jak velice promarněnou příliežitost jde a jak nevyužitý v ní zůstal Jack Nicholson.

A konečně TELEFONNÍ BUDKA je opravdu velmi vydařený thriller, který je nestandardní v tom, že se téměř celý odehrává v reálném čase a na jediném místě: V telefonní budce, ve které záhadný odstřelovač drží hlavního hrdinu neznámo odkud na mušce a zakazuje mu položit telefon. Tenhle osmdesátiminutový napínák Joela Schumachera s Colinem Farrellem v hlavní roli je osvěžující změna v moři standardních hollywoodských thrillerů.

Pokud vás zajímá mé podrobnější hodnocení obou filmů, ve čtvrtek budou na Cinemě moje recenze na oba.

Ve zkratce...

Další podrobnosti o ději připravovaného filmu ALIENS VS. PREDATOR: Film se bude odehrávat v současnosti! Někde u severního pólu je objeven obrovský podzemní komplex, do kterého miliardář Weyland (a modří už vědí!) vyšle průzkuný tým. Ten zde objeví mnoho staletí staré lidské kostry a zbytky vetřelčích "vajec" a "chobotniček". Predátor dorazí na scénu až ve druhé polovině filmu.

Na SomethingAwful.com neusnuli na vavřínech a připravili další várku brutálního filmového humoru, tentokrát na téma: "Celý film ve čtyřech velmi jednoduchých obrázcích". Tady to všechno je.

Halle Berryová bude hrát titulní roli ve filmu CATWOMAN, věnujícím se osudům Kočíčí ženy (té, kterou hrala Michelle Pfeifferová v BATMAN SE VRACÍ).

Když jsem se v minulém FFFILMu zmiňoval o tom, že na Amazon.com si už můžete rezervovat trilogii Indiana Jones na DVD, jeden z čtenářů mě upozornil, že totéž je možné i na našem serveru dvdexpress.cz. Zde bych si dovolil upozornit, že: 1) Z Amazonu to budete pravděpodobně mít o několik týdnů až měsíců dříve, 2) Vyjde vás to téměř dvakrát laciněji (porovnejte ceny) a především: 3) Evropská DVD často mívají podstatně méně bonusů a, než stejná DVD vydáváná v USA, protože na evropská se musí vejít všechny ty evropské titulky a tudíž se něco jiného musí vyhodit (ale nevím jak konkrétně se to projeví u Indiana Jonese, u kterého má být většina bonusů zvlášť na 4. disku). Kdybych si DVD NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI nebo KLUB RVÁČŮ kupoval u nás, měl bych na nich dvakrát méně bonusů, než mám na těch, co mi přišla z USA. Takže pokud máte region-free přehrávač a umíte anglicky natolik, abyste rozuměli anglickým titulkům, není podle mě co řešit.

Stan Lee (tvůrce Spider-Mana, Hulka  adalších superhrdinů) vytvořil televizní seriálový comics "pro dospělejší" pod názvem "Stripperella". Jeho hrdinka, Erotica Jonesová (ha ha!) pracuje jako striptérka a po práci se k ránu mění v "tajnou agentku 69" (ha ha ha!). Titulní postavu mluví Pamela Andersonová (ha ha ha ha!).

U příležitosti desátého výročí premiéry filmu TIM BURTON'S NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS firma NECA uvedla na trh obrovské množství nádherných reklamních předmětů, inspirovaných tímto geniálním dílkem. Bohužel, i když máte mezinárodní kreditní kartu, není vám to asi příliš platné, protože je prodávají pouze do velkoobchodu!

Minulý týden měl u nás premiéru film 2 FAST 2 FURIOUS. Proč ne. Jeho český název je RYCHLE A ZBĚSILE 2. Proč ne. Ale na českých plakátech napsáno velkým písmem "2 RYCHLE 2 A ZBĚSILE". Proč?!?

Pro fanoušky MATRIXu: Tato stránka rozebírá (a upozorňuji, že velmi vědecky!), zda v současné době náhodou už všichni nežijeme v počítačové simulaci.

Jak už jsem psal posledně, celý příští týden jsem v Chotěboři a nemám tušení, jestli tam budu mít čas a technické prostředky k napsání a publikování FFFILMu. Nechte se překvapit.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM reloaduje Matrix

MATRIX RELOADED je za týden tady a FFFILM vám na něj aktuálně přinese recenzi. Záměrně nepíšu "exkluzivní recenzi", protože na rozdíl od některých jiných vím,...

FFFILM a sexuální maniak

Protože filmu MATRIX - RELOADED jsem se věnoval minulý týden, mohu se dnes věnovat druhému filmu, který má tento čtvrtek premiéru. Jeho původní ne zcela...

FFFILM jako poleno

Tento týden se budeme věnovat nové verzi PINOCCHIA, kterou natočil šílený oscarový Ital Roberto Benigni (jako nejdražší italský film všech dob) a která...

Výběr článků

Načítám