Hlavní obsah

FFFILM: Batman se vrací, Norrington ne.

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes máte vzácnou možnost podívat se na nového hraného Batmana! Ne, Joel Schumacher ho nenatočil tajně ve své garáži. Je to amatérské (nebo spíš poloamatérské) dílo několika fanoušků, kteří ho natočili za své peníze a ve svém volném čase. A k celovečernímu filmu má daleko. Ovšem za shlédnutí rozhodně stojí!

Článek

Pokud vám připadá, že Batman (hraný neznámým fitness trenérem) vypadá jako kdyby měl oblečené šedivé tepláky, pak vězte, že to není projev neschopnosti kostyméra, ale dramatický záměr, neboť přesně takhle vypadal originální, původní comicsový Batman předtím, než ho Warner Bros. navlékli do umělé hmoty s umělými bradavkami.

V tomto svém dobrodružství se Batman vydává polapit Jokera, ovšem dočká se několika jiných setkání se skutečně překvapivými postavičkami. Je jasné, že tenhle film je splněný sen fanoušků, naštvaných tím, jak dopadli poslední dva Batmani. Netvrdím, že je to bůhvíjak geniální dílo, ale je opravdu příjemné vidět, co dokážou "na koleně" natočit fanoušci pro fanoušky.

Tady si můžete stáhnout celý osmiminutový film BATMAN: DEAD END ("Batman: Slepá ulička") i dokument o jeho natáčení. Pokud je to aspoň trochu možné, doporučuji stáhnout verzi ve větším rozlišení (160 MB), protože jinak toho v té tmě a dešti moc neuvidíte.

Rychlý konec jednoho režiséra

Svět je pořád menší a menší a dějiny ubíhají rychleji a rychleji. Takže může dojít třeba k tomu, že režisérova kariéra rozkvete, uvadne a skončí v průběhu čtyř filmů a osmi let:

Například takový Stephen Norrington: Narodil se v roce 1964 a ve svých 31 letech (v roce 1995) debutoval superlaciným robotickým hororem DEATH MACHINE. I navzdory téměř nulovému rozpočtu a debilnímu scénáři bylo vidět, že tenhle člověk má přinejmenším vizuální talent.

O tři roky později se stal Norrington zničeho nic téměř hvězdou, když natočil s nijak výjimečným rozpočtem prvního BLADEa, který vydělal obrovské peníze a patří dodnes k nejvydařenějším "hard-core" comicsovým adaptacím.

V roce 2001 si Norrington odskočil zpátky do rodné Británie, kde natočil supernezávislý film ZKURVENÁ EXISTENCE (uvedený letos u nás), který jsem sice neviděl, ale podle všeho byl až moc nezávislý.

Vzhledem k úspěchu BLADEa byl Norrington opět zlanařen Hollywoodem, aby natočil LIGU VÝJIMEČNÝCH. V průběhu natáčení se musel potýkat jednak s pražskými povodněmi a především se Seanem Connerym, který coby hlavní představitel a současně producent do všeho kecal a netajil se ani před novináři tím, jak ho Norrington štve. Po slavnostní premiéře (kterou Norrington bojkotoval a Connery tam na něj opět nadával) se film dočkal veskrze špatných recenzí (i když vydělal slušné peníze), což vedlo k tomum, že tento týden Norrington prohlásil, že končí s filmařinou a bude se v Anglii věnovat "něčemu vírce tvůrčímu". Čest jeho památce a škoda, že nebude pracovat na hrané verzi AKIRY, jak bylo plánováno...

LIGY VÝJIMEČNÝCH se dočkáme v našich kinech už příští měsíc. Ovšem pokud ji chcete vidět už 12. srpna, můžete si koupit vstupenky na dobročinnou českou předpremiéru (kterou Bontonfilm bůhvíproč označuje za "Světovou premiéru"), které stojí buď 300 Kč za samotnou vstupenku, nebo 1500 korun za vstupenku na film i na následný raut, na kterém bude Sir Connery osobně plus další herci z filmu. Kupodivu, Norrington tam nebude. Pokud tedy máte zájem (a peníze), volejte paní Komorousovou z Bontonfilmu, telefon 224 947 343.

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má českou premiéru pouze TERMINÁTOR 3: VZPOURA STROJŮ. Psal jsem o něm před pár týdny ve FFFILMu a moje detailní recenze pro Cinemu je tady. Pokud by se vám ta moje nelíbila, zkuste tuhle recenzi Renaty Buckové. To děvče to někam dotáhne.

Ve zkratce...

Studio Paramount si vymyslelo opravdu originální důvod, proč druhý TOMB RAIDER utržil v amerických kinech tak málo (dvakrát méně než jednička): Prý za to může společnost Eidos, a její nedávno vydaná videohra "Tomb Raider: Angel of Darkness", která podle Paramountu byla příliš nekvalitní! Zajímalo by mě, jestli - až propadne film PASSION - bude Mel Gibson argumentovat, že to je nízkou literární kvalitou Bible. Mimochodem, ta hra nemá s tím filmem dějově vůbec nic společného, ale za moc nestojí ani hra ani film.

Něco pro fanoušky PÁNA PRSTENŮ: Jak si nainstalovat a používat elfské fonty.

Dnes (ve středu) by mělo začít přelíčení s basketballovou hvězdou Kobe Bryantem, který byl obžalován ze znásilnění. Proč o tom píšu? Protože by to mělo být vysíláno přímým přenosem na CNN a všude jinde (i když Bryant nechtěl).

BEZ KOMENTÁŘE: Lightsabre Cocksucking Blues (performed by kittens).

Ovšem britský kanál Channel 4 bude mít něco mnohem lepšího: 32letý iluzionista Derren Brown zde bude v přímém přenosu předvádět, ruskou ruletu s ostře nabitým revolverem, přičemž "silou myšlenek" vycítí kdy se v komoře ocitne náboj a v tu chvíli ho vystřelí do vzduchu. Vzpomínáte na SCANNERS?

Pokud máte rádi infantilní humor, tak se podívejte na upoutávku k filmu SCARY MOVIE 3.

Televize Nova dostala mastnou pokutu za to, že odvysílala film KONGO už v 17:30 a tím ohrozila mravní vývoj mládeže. Ačkoliv uznávám, že Nova je Satan, tohle mě opravdu zarazilo. Pokud jde skutečně o americký film CONGO podle Crichtonovy knihy, tak to vůbec nechápu, neboť i v puritánských USA je film pouze "nevhodný pro děti do 13 let" a pokud si vzpomínám, není v něm ani náznak nějaké nahoty (pokud nepočítám gorilu) a ani moc brutality. Fakt bych uvítal nějaké bližsí informace o této záležitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM v rovnováze

Tento čtvrtek mají premiéru tři filmy rozdílných žánrů, přičemž žádný z nich není vyloženě špatný a o všech se dá celkem plodně diskutovat. Nejzajímavější...

FFFILM: Továrna na sny

V Karlových Varech skoro zuří filmový festival (viz třeba kv.reflektor.cz), ale já zůstávám svůj a ignoruji ho, sedíc v Chotěboři. A o čem si budeme povídat...

FFFILM hackuje Terminátora

Už za pár týdnů má českou premiéru TEMINÁTOR 3 a my se díky exkluzivním fotografiím můžeme dnes zamyslet nad kardinální otázkou: Na jakém operačním systému...

Výběr článků

Načítám