Hlavní obsah

Festival Trutnoff vzpomínal na náčelníka Vinnetoua

Právo, ČTK, šíd

Třicátý ročník hudebního festivalu Trutnoff Open Air, který proběhl v trutnovském areálu Bojiště od čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna, představil devadesát skupin a interpretů, ukázal divadelní představení, ale věnoval se také politickým debatám zaměřeným na aktuální témata.

Foto: ČTK

Baskytaristka Charlotte Cooperová z kapely The Subways

Článek

Celá akce začala první den odpoledne modlitbou za mír a přátelství. Pořadatelé na úvod rozvinuli ukrajinskou modrožlutou vlajku s podpisem americké zpěvačky a aktivistky Patti Smithové, která vystoupila na minulém ročníku.

Ten letošní byl věnován svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci.

Pop punk i garážový rock s velkým úspěchem

V sobotu si všichni přítomní připomněli také francouzského herce Pierra Brice, filmového Vinnetoua, který zemřel letos 6. června ve věku 86 let. Brice byl dvakrát hostem festivalu, naposledy před dvěma lety.

Hudební program se musel vypořádat s několika změnami. Nemocného Vladimíra Mišíka nahradila kapela George and Beatovens, která nabídla publiku hity ze šedesátých let a měla s nimi úspěch. Zpěvačka Blanka Šrůmová své vystoupení zrušila ze zdravotních důvodů.

Z hlavních hvězd se představili v dobrém světle američtí New Found Glory, kteří jsou považováni za klíčové průkopníky pop punku.

Z tuzemských interpretů sklidila velký úspěch kapela Garage s osobitým zpěvákem Tonym Ducháčkem.

Svými hity potěšil Jaroslav Uhlíř, milovníci punkové scény si zařádili při koncertu příbramských E!E a další legendy žánru skupiny S. P. S.

Hlediště aplaudovalo i kapele Monkey Business, která část návštěvníků šokovala svými koncertními kostýmy ušitými z amerických a sovětských vlajek.

Své publikum si na letošním festivalu našli také osobitý písničkář Wabi Daněk či noblesní zpěvák Ondřej Havelka se svými Melody Makers.

Na přehlídce měla premiéru nová inscenace Divadla Na tahu vedeného Andrejem Krobem, dvorním režisérem Václava Havla. V zaplněném undergroundovém stanu I. M. Magora Jirouse se hrála také exprezidentova populární aktovka Audience. Na stejném místě se uskutečnila debata o Ukrajině za účasti členů ukrajinské kapely Kozak System.

V neděli večer se návštěvníci nejvíce těšili na britské rockové trio The Subways, které se na festival vrátilo po sedmi letech, a na jejich krajany The Prodigy, mající u nás velké fanouškovské zázemí.

Na festival dorazilo několik tisíc lidí (přesné číslo pořadatelé nezveřejňují), aby si všichni užili čtyři dny svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám