Hlavní obsah

Festival TrutnOFF bude v srpnu v Brně, našel zázemí v Pisárkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární festival TrutnOFF, v minulosti pořádaný ve východočeském Trutnově, se letos uskuteční 20. až 23. srpna v areálu Střelnice v Brně-Pisárkách. Z několika možností lokalitu vybral tým kolem Martina Věcheta, který přehlídku pořádal už v původním místě konání, naposledy však v roce 2016. Poté se organizátoři už nedomluvili s vedením Trutnova.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Účastníci původního trutnovského "Woodstocku"

Článek

Přehlídka je spjatá s odkazem českého undergroundu a postavou někdejšího prezidenta Václava Havla, který byl pravidelným návštěvníkem. Do Trutnova jezdily globální hvězdy jako Faith No More, Iggy Pop, Patti Smithová nebo Prodigy. S nimi tam hrávala česká rocková špička.

Letos celý název festivalu zní TrutnOFF BrnoON. Kdo na Střelnici zahraje, není ještě známé. Pořadatelé chtějí program odtajnit na přelomu února a března. V dramaturgii i atmosféře festivalu budou prý navazovat na trutnovskou tradici. Vstupenky půjdou do prodeje za 1600 korun.

„Po vyhlášení pauzy před třemi lety se nám sešlo na 20 nabídek z různých míst. O jednom jsme uvažovali i v zahraničí. Nakonec jsme se rozhodovali mezi čtyřmi místy. Všechna byla na jižní Moravě. Konečné rozhodnutí padlo na Brno, kde se myšlenka festivalu líbila minulému i současnému vedení radnice a stal se i součástí nynější koaliční smlouvy,” uvedla jedna z organizátorek Eva Navrátilová.

David Koller má festival. Přijedou Stypka, Christovao či Mucha

Festivaly

Podle Věcheta je Střelnice neboli Střelák pro festival dobrým místem, a to například díky členitému a svažitému terénu, ale také díky řece, která v letních vedrech vylepší klima. Věchet poukázal i na to, že na Střeláku se v 80. letech scházeli muzikanti a nekonformní lidé, kteří tam zažili i zátahy a bití. Z podobných kořenů vychází i trutnovský festival. „Na Střeláku se scházeli mladí lidé. Alternativní společenství i kulturní underground, žijící si po svém bez ohledu na režim, kterým se tehdy říkalo 'závadová mládež',” uvedl Věchet.

Dnes je prostor kolem historické Střelnice mezi pavilonem Anthropos, Masarykovým hájem a řekou Svratkou poměrně málo využívaný. Není však daleko od centra a je dobře dostupný hromadnou dopravou.

Nejlepší letní festivaly v ČR 2022: Votvírák, Colours of Ostrava a další

Festivaly

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám