Hlavní obsah

Festival Respect zahájil předprodej, slibuje Truffaze nebo Kasai All Stars

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský festival world music Respect, který proběhne na ostrově Štvanice v pátek 26. a sobotu 27. června, oznámil první účinkující. Zatím láká na indický projekt trumpetisty Erika Truffaze Benares nebo na konžské Kasai All Stars.

Článek

Erik Truffaz je znám především v jazzovému publiku. Pro jeho tvorbu je však typické hledání mezižánrových spojnic, jazzovou trumpetu kombinuje s hip-hopem, rockem, popem a elektronikou. V novém projektu Benares se spojil s indickými muzikanty.

Truffaz se narodil v roce 1960 ve Švýcarsku. Nejvíce ho inspiroval Miles Davis a jeho legendární album Kind of Blue, Truffaz ale hrával i rock a na konzervatoři se věnoval Mozartovi a Verdimu. V roce 1994 vydal první album pod vlastním jménem. Mezinárodní slávu mu přineslo album The Dawn, na němž spolupracovali Pat Muller, Marcello Giuliani a Mark Erbetta. Společně produkovali také další album Bending New Corners pro label Blue Note. 

Kasai All Stars spojují africkou rituální hudbu s elektrickou současností. Jejich loňský debut zařadilo několik hudebních médií mezi nahrávky roku. Britský Observer ho označil za "jedno z nejdivočejších alb uplynulého roku, s podobně zkresleným a špinavým zvukem i funkem a krásou jako měl James Brown nebo Fela Kuti."

Kasai All stars vznikli propojením několika sestav z oblasti Kasai. Mají šestnáct členů, kteří vyluzují transovní zvuk pomocí elekrických kytar, balafonů a podomácku elektricky zesílených tradičních nástrojů. Důležitou složkou souboru jsou i zpěváci a tanečnice.

Do 19. dubna nabízí předprodej v síti Ticketpro mimořádně zvýhodněné vstupné (350 Kč za dvoudenní a 300 Kč za jednodenní vstupenku). Ukázky na stránkách www.myspace.com/truffaz a www.myspace.com/kasaiallstars.

Reklama

Výběr článků

Načítám