Hlavní obsah

Festival Lustr představí ilustraci a komiks

Právo, vej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé ve své sedmileté historii představí festival Lustr, upozorňující na mladé talentované ilustrátory, také autory komiksu. Ode dneška do úterý 22. září bude v hybernském Kampusu v centru Prahy k vidění tvorba více než čtyřiceti mladých umělců z Česka i zahraničí, kterou doplní pestrý doprovodný program.

Foto: Festival Lustr

Jan Šrámek, Veronika Vlková: ukázka z knihy To je metro, čéče!

Článek

Pro výtvarníky pořádá festival už tradičně přednášky a workshopy a pro všechny návštěvníky pak bude k dispozici festivalový obchod, hudba, občerstvení a program pro děti.

Kromě přehlídky, která má ukázat práce současných mladých umělců od nadějných po úspěšná a zavedená jména, se pořadatelé festivalu rozhodli připomenout také letošní sté výročí založení umělecké skupiny Devětsil. Ukážou méně známou ilustrační tvorbu předválečné avantgardy, a to Adolfa Hoffmeistera, Toyen a Otakara Mrkvičky.

„K vidění budou i doposud nepublikované ilustrace z Hoffmeisterova soukromého archivu, které poskytl jeho syn Adam Hoffmeister,“ upozorňuje mluvčí festivalu Nikol Klevcovová.

Mladí výtvarní umělci připravili jako poctu Devětsilu limitovanou edici sítotiskových plakátů. Patří k nim i Jan Šrámek a Veronika Vlková, kteří byli letos díky ilustracím pro knihu „To je metro, čéče!“ nakladatelství Paseka jako jediní Češi vybráni na výstavu, kterou organizuje mezinárodní veletrh dětských knih v Boloni. Porota vybírala z 2574 výtvarníků ze 66 zemí, pozvat se jich rozhodla 76.

Lustr se poprvé věnuje také komiksu, kterému vyhradil samostatnou sekci. Budou zastoupena díla Aliony Cilobanu, Kateřiny Illnerové, Martina Adamce nebo Martiny Fischmeister, která představí svůj nový příběh na motivy mexické legendy La Loba.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám