Hlavní obsah

Festival Letní Letná začíná ve středu ohnivým punkovým cirkusem a pohádkami

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský festival Letní Letná zahájí ve středu 18. srpna třemi představeními pro děti a ohnivým punkovým cirkusem skandinávských Burnt Out Punks, který bude přístupný zdarma. Sedmý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná 2010 slibuje bohatý program až do konce srpna.

Článek

Představení Burnt Out Punks začíná v 21 hodin v Letenských sadech v prostoru mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou. Diváci uvidí bravurní kombinace akrobacie a živého hudební nářezu se svérázným klaunstvím, divokou fire show, tancem, energií sršícím pohybem a brutální komedií.

Ve dvě hodiny uvede herec Tonda Novotný interaktivní pohádku Když jde pusa na špacír a od půl čtvrté pak Vlastimil Viktora Pinocchiova dobrodružství. V pět hodin mim Václav Strasser ukáže všem dětem i dospělým magickou krásu mýdlových bublin.

Hlavní hvězdou budou francouzské soubory

Hlavními hvězdami festivalu jsou francouzské soubory Atelier Lefeuvre & André, projekt dvou bývalých členů proslulých Cirque O a Que-Cir-Que, kteří se na Letní Letnou vrací s představením na téma erotiky Bricolage Erotique, a soubor Cahin Caha, který vede francouzský divadelník a mág nového cirkusu Daniel Gulko, se zbrusu novým představením REV.

K dalším zahraničním hostům patří klaun Heinzi Lorenzen, člen souborů Footsbarn Theatre a Cahin Caha, který diváky zavede na bláznivou oslavu klaunových narozenin. 

Z českých představení pro dospělé se na Letní Letnou vrátí úspěšný, cenami ověnčený, projekt La Putyka Rosti Nováka a režijního dua SKUTR, soubory Décalages, Cirkus Mlejn, Circus Sacra či fire show  souboru Amanitas.

Dětská představení obstarají například Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Kašpárek v rohlíku 2, Vojta Vrtek, Divadlo ANPU, Bilbo compagnie, Divadlo Koňmo, Divadélko U Panáků, bublinář Václav Strasser a mnoho dalších. Zdarma bude přístupný koncert České televize kapely Laura a její tygři s dětským sborem Koťata a její tygři či open stage otevřené zájemcům o nový cirkus.

Dětské dílny i školka

Zároveň se rozběhnou dětské dílny a první návštěvníky obslouží bar a kavárna. Dětský program pohádek a dětských představení letos poprvé doplní Letní Letňák - škola, kde si budou moci děti ve věku od 6 do 15 let v době konání festivalu pod vedením zkušených a kvalitních lektorů vyzkoušet například výrobu loutek a masek, malování, zpívání, či žonglování.

Program zpestří procházky pořádané Národní galerií a návštěvy dětských představení na Letní Letné. „Co se děti naučí, využijí pak v závěrečném divadelním představení, které společně nacvičí,“ doplňuje Jiří Turek.

Škola bude fungovat každý den festivalu od 8 do 17 hodin. Děti je možné přihlásit na celou dobu, případně i na méně dní. Přednost budou mít ale přihlášení na celou dobu či více dnů. Maximální kapacita je 30 dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám