Hlavní obsah

Festival integrace Slunce dá prostor elektronice, jazzu i dětskému umění

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Palác Akropolis hostí v listopadu tradiční Festival integrace Slunce, na kterém se hraje divadlo, tančí i zpívá. Festival dává prostor odvážným mladým umělcům a také dětem a postiženým.

Článek

Letos přijede s divadelními premiérami třeba Divadlo Vervo, Divadlo Esence a Společnost rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem, která připravila pořad volně inspirovaný knihou Malý Princ.

Koná se výtvarný workshop o. s. Slepíši, který nabídne možnost vyzkoušet si vnímání světa bez pomoci zraku. Lektoři účastníky seznámí s pomůckami, které jsou pro život lidí se zrakovým postižením nezbytné, jako je slepecká hůl, Braillovo písmo atd.

Koncerty stojí za to

Do programu patří také koncerty kapel Bob Saint-Clair a Trio de Janiero.

Bob Saint-Clair je pražská skupina, která se inspiruje ve filmové hudbě sedmé dekády i v elektronice posledních let. Tvoří ji Václav Březina (baskytara), Filip Černý (kytara, Korg Kaoss Pad a Thereminvox), Jan Faix (klávesy, looper) a Marian Petržela (bicí).

Libují si v kosmických digitálních zvucích, ale poctivý živý základ mají z jazzrocku, a ten ukazuje jejich dobré hráčské schopnosti. Výsledná taneční hudba je tak jakousi směsicí Joea Zawinula a současné elektroniky.

Pro zvídavé publikum hraje také Trio de Janeiro. To si bere inspiraci z mnoha zdrojů - world music, latiny, jazzu, funku. Jejich tvorba je abstraktnější (proto nejsou mediálně známí), ale často i taneční.

K festivalu patří i dopolední programy složené z vystoupení dětí z mateřských, základních a speciálních škol (zdarma) a retrospektivní výstava fotografií Pavla Rydla mapujících vývoj festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám