Hlavní obsah

Festival Divadlo nabídne české soubory i francouzskou hvězdu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenace Stát jsem já v podání Činohry Národního divadla v Praze zahájí ve čtvrtek program 28. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni, který do 16. září nabídne téměř padesát představení šestadvaceti souborů z domova i zahraničí.

Foto: Christophe Raynaud de Lage

Hvězdou letošního festivalu Divadlo bude inscenace Triumf lásky z Avignonu.

Článek

Festival nabízí každoročně výběr z toho nejzajímavějšího, co se urodilo na domácích scénách, plus inspiraci zahraničním, především evropským divadlem. Letos se z důvodu koronavirové pandemie představí ze zahraničních hostů jen soubory ze Slovenska a Francie.

Slovenské národní divadlo uvede místo původně plánované inscenace Dnes večer nehrajeme hru Nepolepšený svätec, divadelní ztvárnění osudu významné osobnosti slovenských dějin, katolického disidenta a lékaře Silvestra Krčméryho, v režii Kamila Žišky.

Z francouzského Avignonu přijede oceňovaná hudební inscenace Triumf lásky Oliviera Pye, jednoho z nejslavnějších francouzských režisérů a dramatiků dneška. „Režisér se inspiroval námětem bratří Grimmů. S jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, jež musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou,” říká dramaturg festivalu Michal Zahálka.

Z domácích souborů vystoupí v Plzni Městské divadlo Brno s Havlovou Žebráckou operou, HaDivadlo s komedií Wernera Schwaba Prezidentky, Divadlo Husa na provázku s Donem Quijotem v podobě televizní diskuse či pražské Divadlo pod Palmovkou se hrou Bezruký Frantík. Program nabídne v různých částech Plzně i řadu doprovodných akcí, včetně pouličních představení zdarma, nového cirkusu, debat, studentských workshopů divadelní tvorby, výstav fotografií i videoprojekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám