Hlavní obsah

Festival Cinepur dá prostor progresívní kinematografii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Cinepur CHOICE zaměřený na progresívní nekomerční film poběží od 1. do 14. prosince ve třech univerzitních městech (Praha, Brno, Olomouc). Startovat bude snímkem Guse van Santa Paranoid Park.

Článek

„Loňský ročník se u více než 3000 návštěvníků dobře zapsal jako akce, která dbá na kvalitu bez kompromisů. Letos můžeme díky přízni diváků na tuto koncepci navázat s podstatně rozšířeným programem,“ říká ředitel festivalu Otto Bohuš. Základní ideu festivalu ocenil i Václav Havel, který nad festivalem letos převzal oficiální záštitu.

Cinepur CHOICE 2008 obsahuje v pěti programových sekcích 21 celovečerních filmů a 20 krátkometrážních snímků. V největším rozsahu se akce uskuteční v Brně, odkud pak vyrazí do Olomouce a Prahy.

„Ani druhý ročník se neřídí jinými kritérii než autorskou odvahou, formální výjimečností díla a nepodbízivou estetikou,“ dodává ke koncepci přehlídky programový ředitel festivalu Zdeněk Holý.

Van Sant, hvězda "nezávislých"

Festival zahájí snímek Guse Van Santa Paranoid Park (2007). Příběh tajemné vraždy ve skateboardovém parku oregonského Portlandu získal výroční cenu na loňském festivalu v Cannes a např. redakce renomovaného francouzského časopisu Cahiers du Cinema film zařadila mezi deset nejzajímavějších děl minulého roku.

Van Sant platí za hvězdu americké nezávislé scény. K jeho nejznámějším dílům patří dramata Mé soukromé Idaho s Keanu Reevesem a Riverem Phoenixem v hlavních rolích, za který byl nominován na Zlatou Palmu a Dobrý Will Hunting, který získal i dva Oskary.

V poslední době natočil filmy Gerry, Elephant a také Poslední dny, které nápadně připomínají příběh Kurta Cobaina z Nirvany. Jednou povídkou se podílel na filmu Paříži, miluji tě.

Reklama

Výběr článků

Načítám