Hlavní obsah

Fero Fenič: Lasica byl slovensko-českým pojítkem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o náhlém úmrtí Milana Lasici zarmoutila i zakladatele a prezidenta Febiofestu, režiséra a producenta Fera Feniče. „Loni v září jsme mu na Febiofestu udělili čestnou cenu Kristián, bohužel si pro ni kvůli proticovidovým opatřením nemohl přijet,“ řekl Právu Fenič.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Febiofestu Fero Fenič

Článek

„Byl pro nás všechny posledním velkým slovensko-českým pojítkem, byl oběma našimi národy milovaný a respektovaný. Sice máme stále ještě žijící herecké legendy, které nás spojují, ale on byl autor, osobnost, vystupoval sám za sebe a vždy s jasným názorem,“ zdůraznil Fenič.

S Lasicou se setkal naposledy letos v květnu, když přijal jeho pozvání do slovenského televizního pořadu Zlaté časy, kde spolu a s Michalem Horáčkem vzpomínali na další velkou osobnost a jejich společnou přítelkyni Hanu Hegerovou.

„I v tom je vidět, jak si propojení našich kultur pořád uvědomoval, zval do Zlatých časů české hosty pravidelně. Obávám se, že v dalších generacích už tak silná kulturní pojítka nejsou, čímž obě naše kultury ztrácejí, budou se vzdalovat, a to je mi líto. Jinou takhle integrující osobnost už ale na kulturní scéně nevidím,“ řekl dále Fenič.

„Při našem setkání působil trochu unaveně, ale při natáčení ožil. Po intelektuální stránce se neměnil, měl stále svůj ostrovtip. Pro mě to byl moudrý, smutný klaun, který se skoro nikdy nesmál, nedělal grimasy, i ty nejvtipnější věci říkal s vážnou tváří, ale jeho humor byl nenapodobitelný.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám