Hlavní obsah

Fascinující cesta za málo probádanými možnostmi říše snů

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okultisté a šarlatáni v průběhu dějin mnohdy zneužívali sny kvůli jejich temné povaze. Publikace Proč sníme? (Host, překlad Julie Tesla, 320 stran, 349 Kč) však ukazuje, že se dají zkoumat systematicky. Představuje mnoho výsledků vědeckých experimentů ze spánkových laboratoří, upozorňuje na léčivý potenciál snů a nabízí postupy, jak dosáhnout výsostné techniky snové říše, lucidního snění.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Otevírá ji poutavý úvod, ve kterém autorka Alice Robbová vysvětluje, jakým způsobem se před devíti lety v peruánských Andách k tematice dostala. Zároveň přiznává, že sama byla k podobně laděným knižním titulům skeptická. Následně uvedla, že počet spánkových laboratoří je v současné době ve Spojených státech na historickém maximu a za posledních dvacet let se jejich počet více než zpětinásobil.

Kniha s podtitulem O transformační síle našich nočních výprav je rozčleněna do deseti oddílů. Každý z nich přináší i řadu zajímavých faktů, třeba že Stephen King našel inspiraci pro dopsání románu To ve svém snu.

Vzhledem k velkému počtu odkazů na výzkumy je zřejmé, že Robbová má v dané oblasti přehled. Navíc píše poutavě. Mnohdy líčí situace tak, jako by je sama zažila, a díky tomu získávají dílčí experimenty příběhový charakter. Na druhou stranu se může čtenář v záplavě neznámých jmen chvílemi lehce ztrácet.

Autorka do kapitol zahrnula i vlastní zkušenosti. Například v oddíle „Řešení problémů“ popsala, jakým způsobem jí, dlouhé roky zatvrzelé vegetariánce, pomohly sny při přípravě na pozření kousku masa. Celé dílo vrcholí v poslední kapitole, v níž je popsáno absolvování tréninku lucidního snění na Havaji.

Alice Robbová je americká novinářka a má se psaním o dané problematice mnohaleté zkušenosti. Díky tomu je její literární debut čtivý, propracovaný a důkladně vyzdrojovaný. S největší pravděpodobností okouzlí každého, koho sny alespoň trochu přitahují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám