Hlavní obsah

Fanoušci si nejvíce přejí návrat skupiny ABBA

Právo, Jaroslav Špulák

Nejčastějším přáním hudebních fanoušků týkajícím se návratu momentálně neexistující skupiny či umělce z těch, v jejichž případě je to teoreticky možné, je reaktivace švédské popové skupiny ABBA. Vyplynulo to z průzkumu provedeného na webových stránkách StubHub. Fanoušci si rovněž přejí obnovení britských kapel Oasis a One Direction.

Foto: Profimedia.cz

ABBA v sedmdesátých letech.

Článek

O možné reaktivaci skupiny ABBA se mluví a píše již několik let. V roce 2018 bylo ohlášeno její hologramové turné i vydání nového materiálu. Nic z toho se ale dosud nestalo. Přitom nové skladby jsou již natočené.

„Rozhodli jsme se jít zase společně do studia. A cítili jsme se, jako by se zastavil čas, jako bychom předtím byli jen na krátké dovolené,“ řekl člen kapely Benny Andersson.

Podle únorové informace britského hudebního magazínu NME by nové písně mohly vyjít letos v září. Jmenují se I Still Have Faith in You a Don’t Shut Me Down.

Ke koncertnímu návratu se však všichni čtyři členové formace stavějí skepticky. „Nikdy se na jevišti neobjevíme znovu. Chybí nám motivace. Peníze to rozhodně nejsou. Navíc bychom chtěli, aby si nás lidi pamatovali takové, jací jsme byli v dobách největší slávy. Nejsme už mladí, nejsme progresivní, chybí nám energie a úsilí,“ vysvětlil Andersson.

ABBA vznikla v roce 1972 a tvořily ji dvě manželské dvojice, Benny Andersson – Ann-Frid Lyngstadová a Björn Ulvaeus – Agnetha Fältskogová. V dubnu 1974 vyhrála Eurovision Song Contest s písní Waterloo. Během celé kariéry prodala několik set milionů desek a singlů. Kariéra skupiny skončila v roce 1982.

Foto: ČTK

Skupina Oasis v devadesátých letech.

V čele britské kapely Oasis stáli od jejího vzniku v roce 1991 bratři Noel a Liam Gallagherové. Právě oni ale mezi sebou měli neustálé střety, které vyvrcholily v roce 2009. Tehdy se skupina rozpadla a bratři si od té doby často posílají nelichotivé vzkazy přes média.

V roce 2018 vyzval Liam Noela, aby kapelu obnovili. To se nestalo. V březnu letošního roku učinil Liam další výzvu. Přes média navrhl bratrovi, aby po skončení koronavirové krize skupina odehrála jeden charitativní koncert. Další vývoj celá záležitost zatím nemá.

Foto: Sony Music

Z původních pěti členů kapely One Direction zbyli v roce 2016 čtyři.

One Direction je britsko-irský boyband, jenž na scéně působil v letech 2010 až 2016. Vydal pět studiových alb, koncertoval v celém světě, nicméně kvůli horšícím se vztahům mezi členy se tito rozhodli vyrazit na sólové dráhy. Návrat skupiny se očekává.

Výsledky ankety StubHub

1. ABBA (rozpadla se v roce 1982) 40 %

2. Oasis (2009) 28 %

3. One Direction (2016) 18 %

4. The Verve (2009) 14 %

5. Boyzone (2019) 13 %

6. The Smiths (1987) 12 %

7. Destiny’s Child (2006) 12 %

8. Crowded House (2011) 12 %

9. Sugababes (2011) 11 %

10. No Doubt (2015) 11 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám