Hlavní obsah

Fanoušci natočili vlastní Star Trek. Hollywood je žaluje

Novinky, Stanislav Dvořák

Nadšenci do Star Treku se nestačili divit, když na ně zaútočily obrovské firmy Paramount Pictures a CBS. Nelíbí se jim fanouškovský film, který si pomocí veřejné sbírky sami financovali. Axanar totiž vypadá až překvapivě dobře.

Ukázka z filmu AXANARVideo: Axanar Productions

 
Článek

Fandové si na internetu sehnali cca 250 000 dolarů, aby mohli vytvořit poloprofesionální hraný film Axanar. Rozpočet je oproti skutečnému Star Treku směšný, ale Paramount Pictures a CBS Studios se neoficiálního filmu přesto bojí.

„Axanar poškozuje žalobce užitím mnoha chráněných prvků ze Star Treku, včetně prostředí, postav, různých druhů bytostí a motivů,“ tvrdí právníci v žalobě. Ta zahrnuje i předchozí film Prelude to Axanar. CBS a Paramount žádají odškodnění 150 000 dolarů za každý film.

Foto: Axanarproductions

Axanar - neoficiální Star Trek

Axanar se odehrává 21 let před první epizodou Star Treku. Je příběhem kapitána, který byl vzorem pro slavného Kirka. Na filmu se údajně podíleli i někteří filmaři, kteří točili oficiální Star Trek.

Nečekaná změna přístupu

V minulosti společnost CBS nebojovala proti fanouškovským filmům, nyní ale tvrdí, že vadí, když neoficiální Axanar připomíná atmosféru planety ze Star Treku, postavy, kostýmy, účesy a špičaté uši. Fanoušci to nechápou, protože dokonalá nápodoba je přece smyslem každého fanouškovského filmu. Axanar má mít celkem čtyři díly.

”CBS dlouho přijímala fanouškovské filmy. Myslím, že Axanar se stal tak populárním, že CBS zjistila, že to děláme lépe než oni,“ řekl už dříve producent Axanaru Alec Peters.

Reklama

Výběr článků

Načítám