Hlavní obsah

Falco Tribute Band: Nebudeme skládat nové písně

Právo, Jaroslav Špulák, Šárka Hellerová

Na letošním Sázavafestu pořadatelé připomněli patnácté výročí úmrtí rakouského zpěváka Falka. Vystoupila na něm rakouská skupina Falco Tribute Band, jehož zpěvák Martin Böhm Právu odpověděl na několik otázek.

Foto: Milan Malíček

Falco Tribute Band na festivalu Sázavafest 2013

Článek

Koncert na Sázavafestu je váš první zahraniční. Je pro vás významný?

Ano, je. Falco byl mezinárodní hvězda. Chceme vidět, jestli na jeho hudbu lidé dodnes reagují.

Takže chcete jezdit do zahraničí i nadále?

Ano, Rakousko bylo malé pro Falka a troufám si říct, že i pro nás. Myslím, že můžeme vzdávat hold jeho hudbě na mnoha zahraničních festivalech. Díky nám a našim koncertům se spousta lidí dostala k Falkovi blíž.

Uvažujete o tom, že byste se pokusili složit nové písně ve Falkovu duchu?

Nebudeme skládat nové písničky. Ty jeho vycházely příliš úzce z jeho osobnosti. Můžu jeho písničky zazpívat, ale není možné psát skladby, o kterých by se dalo říct, že jsou takové, jaké skládal on.

Jak tenhle projekt vznikl?

Já a několik dalších členů jsme začali jako kapela, která hrála rakouskou hudbu osmdesátých let. Falka máme velmi rádi, tak jsme se před časem zeptali členů jeho původní kapely, jestli s námi nechtějí hrát jeho hudbu. Oni nás už v té době znali a souhlasili. A tak se stalo, že ve Falco Tribute Bandu jsou nyní i členové původně revivalové kapely, i lidé, kteří s Falkem opravdu hráli. Baskytarista Robert Pistracher s ním odehrál všechny koncerty a kytarista Peter Paul Skrepek s ním působil v začátcích a na konci.

Mluvíte s členy jeho původní kapely o Falkovi často?

Ano, zrovna když jsme jeli do Světlé nad Sázavou na festival, strávili jsme tím několik hodin. Ptal jsem se, co by asi Falco dnes dělal, jak by se choval. Oni říkali, že jsou dvě možnosti. Buď by byl stále progresivní superstar s inovativními nápady, nebo už by se na to dávno vykašlal.

Je vám jeho hudba blízká?

Abyste hráli nějakou hudbu, nestačí vám mít ji rád. Musíte ji hluboce milovat. Musíte se ztotožnit s texty, není to jako číst noviny. Musí se vás dotknout, jinak s ní nemůžete na pódium.

Viděl jste některý z Falkových koncertů?

Několik. Všichni členové Falco Tribute Band jsou z Vídně, a když jste žil ve Falkových dobách ve Vídni, nešlo mu uniknout. Když se v polovině osmdesátých let proslavil písní Rock Me Amadeus, měly jeho koncerty neuvěřitelnou sílu. Podívejte, pořád z toho mám husí kůži, když si na to vzpomenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám