Hlavní obsah

Expertní skupina chce ukončit hádky o digitalizaci filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Ministerstvo kultury, Národní filmový archiv, FAMU a Státní fond kinematografie v pátek přijaly memorandum o spolupráci na digitálním restaurování českého filmového dědictví, uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Digitalizaci českých filmů provází dlouhodobé spory.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr kultury Daniel Herman

Článek

Ministerstvo kultury teď ustaví pětičlennou skupinu odborníků, kteří mají definovat a doporučit optimální postup a kritéria k digitálnímu restaurování národního filmového dědictví tak, aby bylo zpřístupněno současným divákům v podobě co nejblíže odpovídající té, kterou mělo v době svého uvedení.

„Kvalitativní a kvantitativní kritéria stanovená expertní skupinou budou sloužit při budoucích výběrových řízeních na další uvažované projekty digitálního restaurování filmů, k nimž práva výrobce vykonává Státní fond kinematografie, a které byly vybrány k digitalizaci Pracovní skupinou při Ministerstvu kultury ČR v roce 2010,“ vysvětlila mluvčí.

V lednu 2016 zaslal Fites (Český filmový a televizní svaz) kvůli digitalizaci dopis i premiérovi ČR. Podepsalo ho dvacet významných českých filmařů a žádali, aby byl odvolán generální ředitel NFA Michal Bregant. Podle Asociace českých kameramanů se filmy digitalizují do podoby, se kterou nesouhlasí jejich autoři.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v únoru 2016 řekl, že Michala Breganta neodvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám