Hlavní obsah

Experimentátor Elliott Sharp vystoupí s jazzovým triem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký kytarista a saxofonista Elliott Sharp vystoupí tuto sobotu v pražském klubu Jazz Time se svým triem, které dále tvoří kontrabasista Peter Herbert a freejazzový bubeník Paul Lytton. Už z obsazení je patrné, že tentokrát bude vystoupení jazzovější než předchozí elektrické koncerty, kdy Sharp mnohdy zabíhal do noise.

Článek

Elliott Sharp patří k předním postavám newyorské avantgardy osmdesátých let. Se svou skupinou Carbon se věnoval nekompromisnímu improvizingu, kdy mnohdy přecházel od free až do noise.

Současně se ale věnoval i skladbě a jeho kompozice nahrál i smyčcový Kronos Quartet nebo Ensemble Modern či SEM Ensemble a FLUX Quartet. Sám využíval i smyčce a kombinoval své sonické experimenty se Soldier String Quartetem

Jeho skladby nastudoval i tuzemský Agon Orchestra.

V novém tisíciletí hraje s basistou Davidem Hofstrou a saxofonistou Samem Furnacem v Terraplane spojujících blues s nosiem, hardcorem a free jazzem.

Ohromující záběr potvrzují i jména lidí, s nimiž spolupracoval, vedle výše jmenovaných jsou to bubeníci Jack DeJohnette, Bobby Previte a Joey Baron, kytaristé Sonny Sharock a Vernon Reid, harfistka Zeena Parkinsová i zpěvačka Debbie Harryová či zpěvák súfických písní qawwali Nusrat Fateh Ali Khan či leader pištců z Jajouky Bachir Attar.

Kontrabasista Peter Herbert se věnuje v posledních letech především improvizaci, ale také arabské hudbě a jazzu, když doprovázel kytaristu Johna Abercrombieho. Bubeník Paul Litton se etabloval v oblasti freejazzu a hrál ve skupinách Evana Parkera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám