Hlavní obsah

Evropské filmy v Praze na Film Europe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o současný evropský film nechť zavítají od 9. do 15. května do Prahy (kina Lucerna a MAT), kde se koná Film Europe Festival. Pořadatelé slibují tituly, které sbírají ceny na festivalech.

Foto: Film Europe

Alice Taglioniová a Patrick Bruel ve filmu Paříž-Manhattan

Článek

Kino Lucerna nabídne třeba snímky Nemají pokoj svévolníci, Renoir, Paříž-Manhattan, Call Girl, Marie Krøyer, Tohle není Kalifornie, ID:A, Parade, Kříž cti a Místnost sebevrahů. Kino MAT přidá Marii Krøyer, Strom života, Perfect Sense, Paříž-Manhattan, Princeznu a Renoir.

Call Girl je švédské retro drama zachycující velký politický skandál spojený s prodejnými nezletilými dívkami. Vzteklá puberťačka Iris se dává na dráhu společnice starších pánů a mnozí z nich jsou politici. Na druhé straně je mladý horlivý policista, který jde pasákům po krku. Značné rozčarování ho čeká ve chvíli, kdy jeho nadřízení chtějí smést ze stolu seznam klientů bordelu, kde jsou skoro všichni politici včetně premiéra.

Foto: TrustNordisk

Bordelmamá (Pernilla Augustová) a prostitutka (Sofia Karemyrová)

Call Girl nabízí skvěle propracovanou atmosféru švédských sedmdesátých let s cool kostýmy, účesy a výrazným soundtrackem, jenž osciluje mezi nabroušeným kytarovým nářezem a zneklidňujícími syntezátorovými kejklemi.

Paříž-Manhattan je naopak komedie inspirovaná Woodym Allenem. Scénář elegantně vybruslil z obvinění, že jen vykrádá Allena, neboť hlavní hrdinku obdařil velkou slabostí pro newyorského mistra - tím pádem citace působí mile a naprosto logicky. Půvabná hrdinka (Alice Taglioniová) miluje Allena do té míry, že je pro ni skoro důležitější než život, a tak se až do středního věku pořádně nezamiluje a nevdá, což působí velké starosti jejím rodičům. Ty ji ztrapňují různými fintami, jak se má seznámit s tím či oním mužem.

Francouzský film Renoir zachycuje starého umělce, do jehož života vstupuje mladá dívka a malíř je naplněn novou, zcela nečekanou energií. Živelná a překrásná Andrée se stane jeho poslední modelkou a pramenem pozoruhodného omlazení.

„Současná nabídka filmů je skutečně velmi bohatá a upozornit diváky na jednotlivé, kvalitní snímky bývá často velmi obtížné. Ucelená filmová přehlídka má však více předpokladů zaujmout divákovu pozornost a upozornit ho na skutečně výjimečné filmové zážitky. Nápad na realizaci Film Europe Festivalu vznikl ve spolupráci s kinem Lucerna, které má s podobnými druhy přehlídek bohaté a hlavně kladné zkušenosti. Kino MAT se pak rádo do tohoto projektu zapojilo, neboť i jeho diváci oceňují kvalitní filmovou tvorbu,“ řekla Iva Žáková ze společnosti Film Europe Media Company.

Reklama

Výběr článků

Načítám