Hlavní obsah

Evropské filmové ceny mají svého favorita, Polanského Muže ve stínu

Vídeň

Politický thriller Muž ve stínu francouzského režiséra Romana Polanského je považován za největšího favorita udílení Evropských filmových cen, když získal celkem sedm nominací. Mezi nominovanými je i zástupce Česka, hudební skladatel Aleš Březina. Nominace v sobotu oznámila Evropská filmová akademie (EFA).

Článek

Polanského film, jenž vznikl v britsko-německo-francouzské koprodukci, zachycuje příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Jeho minulost skrývá plno temných stránek. V hlavních rolích se představili Pierce Brosnan a Ewan McGregor, jenž je i mezi nominovanými nejlepšími herci.

Pět nominací může ve vavříny proměnit válečné drama Libanon izraelského režiséra Samuela Maoze. Snímek s druhým největším počtem nominací už loni získal jedno z nejprestižnějších filmových ocenění, Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Kromě těchto dvou snímků byly na hlavní cenu pro nejlepší film nominovány rovněž turecko-německý snímek Bal - Honig (Bal - Med), španělsko-argentinský thriller El secreto de sus ojos (Tajemství jejich očí), jenž loni získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, Soul Kitchen renomovaného německého režiséra Fatiha Akina a francouzský snímek Des hommes et des dieux (O bozích a lidech).

České zastoupení

Hudební skladatel a muzikolog Aleš Březina byl nominován za filmovou hudbu v Kawasakiho růži. Už v minulosti vytvořil hudbu k filmům jako Knoflíkáři, Musíme si pomáhat, Horem pádem, Kráska v nesnázích nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Z nominací bude vítěze vybírat 2300 členů Evropské filmové akademie. Za celoživotní dílo bude vyznamenán švýcarský herec Bruno Ganz známý například jako představitel Adolfa Hitlera v Pádu Třetí říše (2004).

Reklama

Výběr článků

Načítám