Hlavní obsah

Erykah Badu si v Malajsii vysloužila zákaz. Kvůli Alláhovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Koncert americké zpěvačky Eryky Badu v Malajsii skončil dříve, než začal. V tamních novinách se totiž objevila její fotka s tetováním "Alláh" na kůži, což je považováno za urážku, oznámila BBC.

Foto: archiv, Právo

Erykah Badu

Článek

Úřady pokáraly noviny The Star za urážku islámu a redakce se vzápětí omluvila. Samotná zpěvačka je událostmi kolem fotografie zděšena. Muslimové v Malajsii varují zahraniční umělce, aby se oblékali a chovali "vhodně".

Fotografie byla určená pro propagaci koncertu, tetování na ní nemusí být trvalé. Ministerstvo kultury koncert v Kuala Lumpuru již dříve schválilo, když ještě o tetování nevědělo. Nyní ho zakazuje, protože došlo k urážce "náboženského cítění a kulturních hodnot". Ministr informací Rais Yatim to označil za velmi vážnou urážku islámu.

Podle tiskového prohlášení tetování vzbudilo kritiku veřejnosti, mohlo by ohrozit bezpečnost a vrhnout špatné světlo i na samotnou vládu.

Pořadatelé koncertu, kteří do něj již museli investovat, stále doufají, že se jim s úřady podaří vyjednat příměří.

Extravagantní Erykah

Americká zpěvačka Erykah Badu má pověst poměrně extravagantní umělkyně. Proslavila se koncem devadesátých let albem Baduizm. Spojuje jazz, funk a soul se zvuky elektronické éry a psychedelickou náladou, podporovanou i unikátním způsobem zpěvu. Posluchače fascinuje zastřeným hlasem a typicky zpomaleným projevem, kterým inspiruje zahraniční recenzenty k odkazům na jazzovou legendu Billie Holiday.

Reklama

Výběr článků

Načítám