Hlavní obsah

Energičtí Queens Of the Stone Age míří do Prahy

Novinky,
Praha

Kalifornská skupina Queens Of the Stone Age vystoupí v pondělí v pražském Foru Karlín. Skupina dlouhodobě patří ke špičce scény tvrdého rocku, což potvrzují její alba a především vynikající živé koncerty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Queens Of The Stone Age na Rock for People

Článek

Soubor založil v roce 1996 kytarista stonerrockových Kyuss Josh Homme. Od začátku se ale snažil o pestřejší pojetí a kromě hutného zvuku dbal i na výrazné kytarové riffy, byť zpočátku v kapele hráli i další členové Kyuss kytarista Dave Catching, basktyrista Nick Oliveri a bubeník Alfredo Hernández. Až v první dekádě  nového tisíciletí se obsazení ustálilo a Homma od té doby doprovázejí kytarista Troy Van Leeuwen, baskytarista Michael Shuman a hráč na klávesy Dean Fertita. Loni vystřídal bubeníka Joeye Castilla Jon Theodore z Mars Volta.

Popularita kapely postupně rostla, na druhém albu Rated R už se skupinou hrál frontman Screamenig Trees Mark Lanegan a na třetím Songs For The Deaf dokonce bubeník Nirvany a Foo Fighters Dave Grohl a poprvé i Troy Van Leeeuwen ze superskupiny A Perfect Circle.

Po třetí desce se ale obsazení změnilo, když byl vyhozen Oliveri, ale pojetí na čtvrté desce Lullabies To Paralyze zůstalo podobné, také na ní hostoval Lanegan.

Foto: Jan Šída, Právo

Michael Shuman z americké rockové skupiny Queens Of The Stone Age.

Až deska Era Vulgaris z roku 2007 nabízela elektroničtější zvuk. Po ní se ale skupina odmlčela, když se její členové věnovali sólovým projektům. Následující album ...Like Clockwork proto vyšlo až v roce 2013. A opět s hvězdnými hosty, ve sboru je slyšet Mark Lanegan i Nick Oliveri stejně jako Elton John, který v jedné písni hraje na piano. Část písní odbubnoval Grohl a v jedné písní bubnuje a zpívá Trent Reznor.

Tvorba skupiny je označována různě, někdy jako stonerrock, jindy jako alternativní metal, avšak v každém případě jsou Queens Of The Stone Age hlásící se k tradicím amerického tvrdého rocku reprezentovaného Grand Funk Railroad jednou z nejlepších a nejživotnějším rockových kapel. Zachovává si esenci žánru a nerozmělňuje ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám