Hlavní obsah

Edinburgh: Další Herald Angel pro český tanec

– Edinburgh

I letos získalo české představení na edinburghském festivalu Fringe prestižní cenu Herald Angel. V sobotu ji souboru VerTeDance udělili kritici deníku Herald Scotland za projekt Korekce. Během předávání cen byli kromě tanečníků a režiséra Jiřího Havelky přítomni i hudebníci z českého kvartetu Clarinet Factory, kteří představení naživo doprovázejí.

Foto: Veronika Frydrychová

České představení Korekce souboru VerTeDance získalo na edinburghském festivalu Fringe prestižní cenu Herald Angel.

Článek

Kritičku Mary Brennan představení okouzlilo svým: „osobitým humorem, odvahou tanečníků a celkovým bezchybným provedením“. Ocenění může českým umělcům významně pomoci propagovat představení na samotném festivalu, tak získat pozvání na další zahraniční přehlídky. V minulosti získali ocenění například české soubory Spitfire Company nebo Lenka Vágnerová Company, ale take řada významných světových interpretů včetně Patti Smith.

Foto: Veronika Frydrychová

Během předávání cen byli kromě tanečníků a režiséra Jiřího Havelky přítomni i hudebníci z českého kvartetu Clarinet Factory, kteří představení naživo doprovázejí.

„Herald je obrovská čest, protože kritici zvažují nejen představení z Fringe, ale i z Mezinárodního festivalu v Edinburghu... Máme z toho radost, protože konkurence je velká a prosadit se mezi třemi tisíci inscenací až k ceně Herald Angel je úžasným oceněním naší práce,“ dodává tanečnice a produkční souboru Karolína Hejnová.

Foto: Veronika Frydrychová

Prestižní cena Herald Angel udílená na edinburghském festivalu Fringe

Edinburský festival Fringe není jen největší přehlídkou scénického umění na světě, ale také obrovským uměleckým trhem, kde se dojednávají kontrakty a spolupráce na několik dalších let. Korekce je součástí Czech Showcase 2015, přehlídky českého tance a divadla, kterou na Fringe již popáte pořádá České centrum Londýn. Spolu s VerTeDance vystupují na Fringe také Spitfire Company, Cirk La Putyka a duo Tereza Ondrová s Peterem Šavelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám