Hlavní obsah

Ed Sheeran vyprodal první den Szigetu

Právo, Barbora Olšanová

V Budapešti ve středu odstartoval 27. ročník Szigetu. Hlavním tahákem prvního dne byl britský zpěvák Ed Sheeran, na kterého se přišlo podívat bezmála 85 tisíc lidí. Ostrov svobody hlásil vyprodáno a praskal ve švech. Návštěvníci si mohli vychutnat také Kodaline, Jain, Michaela Kiwanuku nebo Franka Turnera.

Foto: David Peltán

Ed Sheeran na Szigetu

Článek

Sziget patří mezi největší hudební a kulturní akce ve střední Evropě a každoročně se na něj sjedou lidé z celého světa. Na týden tak změní identitu a stávají se z nich obyvatelé Szigetu neboli Szigeťané.

Ed Sheeran funguje jako magnet a na jeho koncert se chce zkrátka podívat každý. V rámci hodinu a čtvrt dlouhého vystoupení přišly na řadu všechny hity, publikum bylo jako v transu a téměř všechny písně zpívalo s ním. Koncert na festivalu proběhl v rámci stejného turné jako dva pražské koncerty, setlist i projekce byly podobné.

Foto: David Peltán

Eda Sheerana chce dnes vidět každý.

„Co koncertu chybělo na délce, tak vynahradil Ed Sheeran po stránce emocí a reakcí publika. V Letňanech bylo vidět, že po některých písničkách zavládlo téměř ticho a lidé znali jen útržky refrénů. Fanoušci na ostrově znali texty dobře a nadšeně se zapojovali. Atmosféra v Budapešti byla díky publiku lepší. Sheeran je profesionál a svou práci odvedl na obou místech stejně dobře,” srovnává vystoupení hudební publicista Honza Balušek.

Jelikož na Szigetu to byl zpěvákův úplně první koncert v Maďarsku, tak si na poslední píseň převlékl tričko a vzal si na sebe dres maďarského národního fotbalového týmu.

Velkou porci energie přivezla na ostrov drobná a půvabná zpěvačka Jain. Talentovaná Francouzka si posluchače podmanila hned od začátku koncertu. V modré uniformě lehce připomínající hrdinku ze Star Treku udělala velkou show, tančila, zpívala a bezprostředně komunikovala s lidmi. Na hlavním pódiu byla sama, společnost jí dělal pouze mixážní pultík, na němž si samplovala všechny skladby. Jain tvoří svěží, barevnou a hravou hudbu, díky tomu je tak dobře rozpoznatelná.

Foto: David Peltán

První den se představil i Michael Kiwanuka.

Kdo má rád romantiku, nemohl si nechat ujít Kodaline. Irská kapela ovládla druhou největší scénu, stan A38, a naplnila ji k prasknutí. Fanoušci byli v rauši, koncert dýchal semknutostí a také mnohastupňovým vedrem. Lidé nadšeně svítili telefony, zpívali a skandovali.

Sziget nabízí nepřeberné množství skvělých hudebních zážitků. Festival trvá až do úterý 13. srpna a ještě nabídne hvězdy, jakými jsou Foo Fighters, Florence + The Machine, Twenty One Pilots, Post Malone, Martin Garrix, Macklemore, The National a další.

Hned první den prošel areál jednou z největších zatěžkávacích zkoušek v historii festivalu. Vysoká návštěvnost se očekává i v následujících dnech, ale neměla by již nijak ohrozit limity Ostrova svobody. O pohodlí Szigeťanů se stará personál čítající deset tisíc pracovníků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám