Hlavní obsah

Ed Sheeran: Bezdomovec, který se stal hudební hvězdou

Právo, Jaroslav Špulák

Když loni pořadatelé oznámili, že do Prahy přijede zahrát a zazpívat britský písničkář Ed Sheeran, vstupenky na koncert do klubu Forum Karlín byly rozebrány během několika minut. Po pár týdnech se pořadatelé rozhodli přesunout vystoupení do Tipsport Areny. Vyprodáno bylo za pár okamžiků. Ed Sheeran je hvězdou současné hudební scény.

Foto: ČTK

Ed Sheeran vystoupí ve čtvrtek večer v pražské Tipsport Areně.

Článek

Za vším hledejme kvalitu a popularitu jeho prvních dvou alb a také pozoruhodný životní příběh. Nenápadný písničkář prožil před tím, než se stal slavným a respektovaným, velice krušné chvíle. Například ve škole byl otloukánek. Jeho spolužáci ho neměli rádi zejména kvůli jeho ohnivým vlasům. „Když jsem se pak vrátil do svého města Hebden Bridge a už jsem byl na hudební scéně známý, spousta lidí tam měla vlasy nabarvené tak, jako jsou ty mé,“ konstatoval později s úsměvem Sheeran.

Prozradil rovněž, že před tím, než se stal slavným, byl dva a půl roku bezdomovcem a několik nocí strávil dokonce před Buckinghamským palácem v Londýně.

Uvedl to ve své knize s názvem A Visual Journey, jejíž vydání je nesporně dokladem toho, jak významným umělcem současného světa je.

„Před Buckinghamským palácem je oblouk, ve kterém je teplovodní potrubí. Tam jsem strávil několik nocí. Velkou část roku 2008 a celé následující dva roky jsem neměl kde bydlet, ale nějak jsem to zvládl. Věděl jsem, kde mohu v určitých hodinách přespat a komu mohu kdykoli zavolat, abych u něj mohl přespat doma na podlaze. Pomáhalo mi to být společenským, a hodně mi pomáhal i alkohol. Týden jsem také spal v metru. Šel jsem ven hrát, potom jsem počkal do páté ráno, než otevřeli metro, a až do dvanácté jsem spal ve vlacích. A pak znovu. Nebylo to ale až tak špatné,“ napsal o svých zkušenostech se životem na ulici Sheeran.

Dvě alba ke slávě

Jeho tvorba v sobě mísí různé hudební žánry, přičemž se nedá říci, že by nějaký výrazně nadřazoval nad jiné. V jeho písních jsou stopy popu, r’n’b, folku, rocku i alternativního hip-hopu. Není tedy divu, že jako zdroje své umělecké inspirace uvádí Erika Claptona, Boba Dylana nebo Eminema.

Byť je mu teprve třiadvacet a vydal zatím jen dvě alba, podařilo se mu již dosáhnout velkých úspěchů. V roce 2012 získal dvě ceny Brit Awards v kategoriích Nejlepší britský sólový zpěvák a Skokan roku. Balada The A Team z debutového alba +, které vyšlo v roce 2011, mu vynesla ocenění Ivor Novello Award a byla zvolena jako nejlepší píseň po hudební i textové stránce. V roce 2013 díky ní získal nominaci na cenu Grammy v kategorii Skladba roku, přičemž na ceremoniálu vystoupil spolu s Eltonem Johnem.

V červnu loňského roku vydal Sheeran svou druhou nahrávku X, s níž dobyl britský žebříček UK Chart i americký Billboard 200. Z této kolekce pochází písnička Sing, se kterou premiérově pokořil i singlový UK Chart.

Ed Sheeran byl na konci loňského roku prohlášen za celosvětově nejčastěji přehrávaného umělce na službě Spotify. Jeho poslední deska s názvem X se dokonce stala nejprodávanějším albem na iTunes ve Velké Británii, Irsku a na Novém Zélandu. V prosinci 2014 si převzal ocenění BBC Music Award jako Britský umělec roku.

Posun s Pharrellem Williamsem

Na uvedené písničce Sing spolupracoval s úspěšným americkým producentem, skladatelem a zpěvákem Pharrellem Williamsem, který loni na podzim koncertoval v Praze. Sheeran si kooperaci pochvaluje a řadí ji mezi ty, které jej po mnoha stránkách výrazně posunuly vpřed.

„Pharrell mě tlačil z mé komfortní zóny. Myslím si, že velmi dobře věděl, že Sing je výjimečná píseň, a já jsem o tom měl svým podáním posluchače přesvědčit. Jsem rád, že to takhle udělal,“ přiznal.

Ostatně ani Williams nebyl z uvedené spolupráce zklamán. Podle něho vedla k oboustrannému obohacení. „Myslím si, že Ed je anomálie. Nelze ho jednoduše popsat v tom smyslu, že není obyčejný. Je jiný a přemýšlí o věcech jinak, má jinou perspektivu. Je radost s ním pracovat, protože já dokážu spolupracovat především s lidmi, kteří vidí věci jinak, a dokážu se od nich ještě učit,“ pronesl v rozhovoru pro britské rádio Capital FM.

A jak vnímá Ed Sheeran strmý nárůst své slávy? „Mé zkušenosti jsou přesně takové, jak jsem předpokládal. Všechno, co slyšíte v písních, čtete v rozhovorech a lidé vám říkají, že se stane to a to, to všechno se opravdu stalo. Bylo to jako dominový efekt. A většina z toho byla pozitivní,“ uvedl.

Ve čtvrtek večer nejspíš přesvědčí ve vyprodané pražské Tipsport Areně i české diváky.

Reklama

Výběr článků

Načítám