Hlavní obsah

Dvořákovi bude v ČT radit také Mathé

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák sestavil kolegium externích poradců, které mu bude radit. Je mezi nimi bývalý ředitel ČT Ivo Mathé, publicista Jefim Fištejn nebo režisér Jiří Svoboda a další odborníci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize

Článek

Uplatnění svých názorů budou mít i členové tvůrčích a uměleckých svazů. Dvořák je hodlá mj. jmenovat do odborných komisí, které mají v únoru ve výběrovém řízení vybrat šéfy jednotlivých producentských skupin ČT. V nejbližší době tedy nastane na Kavčích horách velký pohyb lidí do vedoucích funkcí, ale i z funkcí pryč.

Nebývale rušné bylo na středečním jednání Rady ČT projednávání a schvalování rozpočtu televize na letošní rok. Dvořák a jeho management měl co dělat, aby radním vysvětlil přesun peněz z fondu TV poplatků do rozpočtu. Radní po dlouhé, místy dramaticky vyhrocené diskusi odhlasovali, že rozpočet Česká televize je letos vyrovnaný ve výši 6,97 miliardy korun nikoliv schodkový. Proti loňsku to je o 230 mil. korun méně.

Radní Radek Mezulánik trvá na svém názoru, že ČT čerpá 460 miliónů korun z prostředků fondu TV poplatků naspořených v uplynulých letech, takže fakticky je rozpočet schodkový a plánované výdaje televize jsou vyšší než předpokládané výnosy. Letošní čerpání fondu TV poplatků totiž bylo totiž stanoveno na 6,21 miliardy korun, od diváků se však vybere pouze 5,75 miliardy korun. „To je projídání rodinných úspor," řekl Mezulánik.

S tím nesouhlasil předseda Rady Milan Uhde. Podle něj se peníze investují především do výroby pořadů, což je správné. Mezulánik hlasoval nakonec proti rozpočtu. Uvedl, že se podle něj „ztrácí v černé díře“ 300 až 305 miliónů korun získaných de facto od koncesionářů na poplatcích.

Zmrazí se i benefity zaměstnanců ČT?

Dvořák uzavřel rámcovou kolektivní smlouvu s odboráři ČT platnou až do konce jeho funkčního období, tedy do roku 2017. Pro letošní rok se zaměstnancům nebudou valorizovat platy plošně, ale pouze selektivně. Zda zmrazení mezd čeká lidi z ČT i v následujících letech, se rozhodne vždy na konci roku.

Není jasné, zda se omezí či zmrazí speciální benefity zaměstnanců ČT tzv. osobní účty, které nejsou součástí platu. Peníze z nich totiž nedostává zaměstnanec na ruku, ale může mu být proplacena např. část dovolené nebo nákup hodnotnějšího zboží třeba nábytku. Dvořák Právu slíbil, že na dotaz ohledně takových výhod zaměstnanců odpoví dodatečně. „ Je to speciální detailní otázka,“ řekl šéf veřejnoprávní televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám