Hlavní obsah

Dvořákova Praha se Svatou Ludmilou a Bernsteinem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní jedenáctý ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha se uskuteční 7. až 21. září a kromě děl Antonína Dvořáka dramaturgicky obsáhne i letošních sto let od založení republiky a sto let od narození amerického skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina.

Foto: ČTK

Leonard Bernstein v Praze v roce 1990.

Článek

„Zalíbil se nám zvyk z londýnských BBC Proms spojovat festival s velkým sborovým zpěvem i s účastí publika, a tak jsme koncert v Rudolfinu 15. září s Dvořákovou Svatou Ludmilou, Českou filharmonií, Jakubem Hrůšou a sólisty naplánovali tak, že se mohou účastnit zpěvem i lidé před Rudolfinem na Palachově náměstí,“ říká ředitel festivalu Marek Vrabec.

Na akci jsou pozváni i členové dalších českých i slovenských sborů, aby se mohli zpěvem Dvořákova oratoria účastnit. Raritou tohoto ročníku bude také zřídka uváděná Dvořákova kantáta Americký prapor a jeho Lužanská mše. Festival zahájí 7. září v Rudolfinu Dvořákova kantáta Svatební košile.

Kurátorkou komorní řady bude izraelská klarinetistka Sharon Kamová. Kromě dalšího také na jednom koncertu přednese všechny tři nejslavnější klarinetové kvintety (Mozartův, Brahmsův a Regerův), což bude další rarita pro naše publikum.

Přijedou i Staatskapelle Dresden, Camerata Salzburg, klavíristé Jevgenij Kissin a Krystian Zimerman, jenž přednese s rozhlasovými symfoniky sólo v Bernsteinově Symfonii č. 2.

Ještě před festivalem se mohou zájemci 2. září zúčastnit putování po stopách Antonína Dvořáka v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám