Hlavní obsah

Dvě věže začaly rekordem

PRAHA

Nikdo nepochyboval, že vstup filmu Pán Prstenů: Dvě věže bude velkolepý. Sny distributora o rekordní návštěvnosti se splnily. V kinech si druhé pokračování Tolkienovy trilogie o prvním víkendu nenechalo ujít 138 868 diváků.

Foto: Milan Turek

Cvičitelka Lucie Lauermanová se skupinkou zrakově postižených ve speciální tělocvičně

Článek

Rekordní nástup filmu Pán Prstenů: Dvě věže umožnil nejen obrovský zájem a zvědavost diváků, ale i marketingové strategie některých velkých firem, které skupovaly celé sály multikin a 16. ledna pak zvaly své zákazníky či obchodní partnery na "premiéru." Pro informaci oficiální premiéra byla 15. ledna. Nicméně 138 868 diváků přineslo o víkendu od 16. ledna do pokladen dvaadvaceti kin 16 419 981 korun. Druhý díl tak překonal první díl trilogie, který do kin uvedla rovněž distribuční společnost Warner Bros. Společenstvo prstenu si o prvním víkendu před rokem nenechalo ujít 118 465 diváků, kteří v pokladnách nechali přes 13 mil. korun. Druhý díl Harryho Pottera Tajemná komnata vidělo necelých 90 tisíc fanoušků, kteří zaplatili necelých 10 mil. korun. O rekordní návštěvnosti informoval Zdeněk Sedláček z Warner Bros. Společenstvo prstenu se ještě minulý týden drželo v TOP 10, avšak příchod Dvou věží jej odsunul ze sedmého místa na šestnáctou příčku. Třetí díl Návrat krále má prozatím stanovenou premiéru na 15. ledna 2004.

Nástup filmu Dvě věže byl tak razantní, že se jej zalekl i James Bond, který propadl na třetí příčku. Stříbrnou pozici si udržuje kouzelnický učedník Harry Potter. Ten do Tajemné komnaty šest týdnů po premiéře přilákal necelých 40 tisíc diváků. Agent James Bond sice 16. ledna neumřel, avšak příchod Dvou věží mu podlomil nohy a odsoudil jej na třetí místo. I přesto však svého distributora v České republice, společnost Bontonfilm, potěšil víkendovými tržbami ve výši 2,7 mil. korun.

V TOP 10 tentokrát není žádný zástupce domácí kinematografie. Snímek Fimfárum Jana Wericha, který si ještě minulý týden držel osmou příčku, klesl na místo 14. Koprodukční novinka Útěk do Budína zůstal jen dvě příčky před hranicí TOP 10. Ve čtvrtek 23. ledna má však premiéru Troškova komedie Kameňák, tak uvidíme na co se máme těšit, či spíše netěšit.

Největší pokles o devět příček zaznamenal první díl Tolkienovy trilogie Společenstvo prstenu, který ze sedmého místa klesl na příčku šestnáctou. Do konce týdne se skokanem, tentokrát týdne, stal česko-slovensko-maďarský snímek Útěk do Budína, který zaznamenal nárůst návštěvnosti o 3215,6 % a z 74. příčky si polepšil na místo 15.

Reklama

Související témata:

Související články

Bond vystřídal Harryho, Pán prstenů se vrací

Uplynulý filmový víkend dopadl dle očekávání distributorů. Na první příčce se vystřídali James Bond a Harry Potter. Agenta Jejího veličenstva si v kinech našlo...

Výběr článků

Načítám