Hlavní obsah

Dva obrazy Josefa Šímy se prodaly za víc než 15 miliónů

Paříž

Dvě plátna českého malíře Josefa Šímy se v pařížské aukci prodala dohromady za 555 tisíc eur (přes 15,2 miliónu korun). Prodejní cena obrazů tak předčila odhad aukční síně Christie's. Šímova olejomalba Ledový odlesk šla do středeční dražby moderního umění s odhadní cenou 130 tisíc (3,6 miliónu) až 180 tisíc eur (4,95 miliónu). Nakonec se obraz prodal za 325 500 eur (8,95 miliónu), vyplývá z internetových stránek Christie's.

Foto: 2014 LIMITED IMAGES CHRISTIE’S ©, ČTK

Obraz Rozostřená pole se v dražbě moderního umění aukční síně Christie's prodal za 6,3 miliónu korun.

Článek

Druhý obraz nazvaný Champs Irrésolus (Rozostřená pole) byl experty aukční síně hodnocen na 100 (2,75 miliónu) až 150 tisíc eur (4,12 miliónu). Dílo zhotovené v roce 1968 olejem a tuší nakonec změnilo majitele za 229 500 eur (6,3 miliónu).

Obě díla pocházela ze sbírky Jeana Huguese umístěné v pařížské galerii Le Point Cardinal.

Tvorba předního českého surrealisty Josefa Šímy (1891 až 1971) se setkávají se zájmem sběratelů na aukcích v České republice i v zahraničí. Obrazy, které se ve středu dražily, pocházejí z jeho posledního tvůrčího období. Mnohem vyšších cen dosahují jeho rané práce.

Foto: 2014 LIMITED IMAGES CHRISTIE’S ©, ČTK

PlátnoLedový odlesk se v dražbě aukční síně Christie's prodal za 8,95 miliónu korun

V českých aukcích se několik Šímových děl prodalo za ceny v rozmezí pět až sedm miliónů korun, nejdražším jeho dílem prodaným v české aukci je plátno Léda s labutí, které bylo v roce 2008 vydraženo za 14,6 miliónu korun. Aktuálně je v první dvacítce nejdráže prodaných děl na českých aukcích.

Šíma byl zakládajícím členem avantgardního uměleckého spolku Devětsil, ale jeho druhým domovem byla Francie, kde žil téměř 50 let. Krátce tvořil v duchu poetismu a konstruktivismu, poté se přiklonil k surrealismu. V jeho dílech lze najít snové krajiny, jemné ilustrace a grafiky i mytologická podobenství. Byl rovněž autorem portrétů a řady knižních ilustrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám