Hlavní obsah

Drama o ponorce Kursk nabízí ukázku

Novinky, Stanislav Dvořák

Na internetu je trailer k filmu Kursk o zkáze ruské ponorky, který natočil uznávaný režisér Thomas Vinterberg. Jeho drama o falešném obvinění a stádní mentalitě Hon dostalo nominaci na Oscara.

Trailer k filmu KurskVideo: Bioscop

 
Článek

Scénář k filmu Kursk napsal Robert Rodat, který byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus za scénář k filmu Zachraňte vojína Ryana. Režie se ujal talentovaný dánský režisér Thomas Vinterberg, který na sebe upozornil romantickým příběhem Daleko od hlučícího davu a hlavně dramatem Hon, za které si vysloužil nominaci na Oscara, Zlatý glóbus a cenu Bafta pro nejlepší zahraniční film. Ve filmu si zahráli mimo jiné Colin Firth, Matthias Schoenaerts a Léa Seydouxová.

Foto: STX Entertainment

Herci Matthias Schoenaerts a Léa Seydouxová v Kursku

V roce 2000 nastala na palubě ponorky Kursk exploze. Kolem dvaceti lidí přežilo a schovalo se v zadní části ponorky, kde čekalo na záchranu. Různé země navrhovaly záchranné akce, ale Rusko řeklo, že má vše pod kontrolou. Lidé v ponorce pak pomalu umírali.

Rodiny námořníků dlouho protestovaly a žádaly další šetření, ale námořnictvo sdělilo, že většina dokumentace týkající se nehody bude utajena 25 let. Rodiny tvrdí, že pokusy o záchranu 23 členů posádky, kteří přežili výbuch a byli soustředěni v zadní části trupu ponorky, byly ukončeny předčasně. Oficiální zpráva tvrdí, že námořníci přežili své kolegy jen o několik hodin, pozůstalí jsou přesvědčeni, že mohli být naživu ještě až dva dny.

Vinterberg uvedl, že původně měl ve scénáři postavu prezidenta Vladimira Putina, ale nakonec ji vyškrtli z uměleckých důvodů. Pro konkrétní lidský příběh námořníků Putin neměl takový význam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám