Hlavní obsah

Drama Bazén pobaví víc než komedie

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledními filmovými premiérami letošního roku jsou dva filmy, které reprezentují dvě zcela odlišné části současné francouzské kinematografie. Obě přitom po svém navazují na tradice, které Francii v minulosti přinesly hodně slávy.

Foto: Město Karviná
Článek

Bazén režiséra Francoise Ozóna je z řádu těch filmů, v nichž se úspěšně kloubí křehké psychologické drama s tajemnou až detektivní zápletkou, Kdybych byl bohatý debutující režisérské dvojice Michel Munz a Gérard Bitton je komedie, která si bere za vzor filmy typu Blbec k večeři.

Jemná a chytrá zábava

Hrdinkami Bazénu jsou dvě velmi odlišné ženy různého (nejen) věku. Tvůrce filmu 8 žen Francois Ozón znovu potvrzuje, že ženskou duši má přečtenou jak starý román, k němuž se člověk s láskou vrací. Odlišnosti těch dvou - odkvétající spisovatelky a rozkvétající dcery jejího nakladatele - dokáže vyjádřit nejen v dramatickém střetu, ale především v těch nejdrobnějších nuancích myšlení, v postupném sbližování, ale zároveň v nenápadných jedovatostech a naschválech, za nimiž není - jakkoliv by se to tak mohlo jevit - ve skutečnosti skryto nic složitějšího než žárlivost.

Úspěšná autorka detektivních románů Sarah Mortonová prožívá krizi středního věku, s níž se neodvratně dostavuje i krize tvůrčí. Její nakladatel si k řešení potíží se svou dávnou kamarádkou vybere rozhodně tu ušlechtilejší z možných variant - nabídne jí pobyt ve své chatě na jihu Francie. Sarah přijímá a skutečně si klid a samotu v lůně nádherné přírody užívá naplno. Ovšem idyla trvá krátce - jen do té doby, kdy do chaty vtrhne ne právě vzorně vedená nakladatelova dcera Julie, která tu zajisté má rovněž svá práva a hodlá jich naplno využít.

Ozón rozehrává jemnou a chytrou zábavu nejen ve střetnutí těch dvou. Jako dobrý znalec žen mezi ně v pravou chvíli pošle muže, aby věci dostaly potřebný spád, zápletku, jež by mohla být banální, opepří příchutí tajemství, které ani v závěru nemá prvoplánově jednoznačné vyústění.

S jistotou se při tom opírá o brilantní herecké výkony. Vévodí pochopitelně Charlotte Ramplingová, zkušená a vynikající herečka, která odevzdala své postavě doslova všechno, co potřebovala. Velmi dobře jí přitom sekunduje i jedna ze současných mladých francouzských hvězd Ludivine Sagnierová, kterou Ozón "vyzkoušel" už v 8 ženách a jejíž půvab nepřekryje evidentní herecký talent.

Komedie bez vtipu

Bazén má vtip a šarm, což je to hlavní, co komedii Kdybych byl bohatý chybí. Přitom jeho zápletka není úplně špatná, i když stará jako lidstvo od chvíle, kdy byla spuštěna první loterie. Vždyť kdo nesní o tom, že jednou se štěstí musí unavit a sednout i na něj.

O výhře snil i neúspěšný obchodní zástupce firmy na vlasovou kosmetiku Aldo. V práci nic moc, doma se ženou úplně špatně. A protože peníze mohou přinejmenším vylepšit každou situaci, Aldo sázel - a zrovna jemu se to stalo: vyhrál 10 milionů eur.

Jenže kde zůstal Valentin Dobrotivý Oldřicha Nového! Problém filmu totiž začíná už tím, že Aldovi v podání Jean-Pierra Darrousina nemůže skoro nikdo přát ani ty úžasné prachy ani lásku ženy protože mu chybí charisma. Méně elegantně řečeno - je nesympatický až běda. (a ještě ke všemu je jeho sokem v lásce sympaťák Gérard, kterého hraje Richard Berry)

Čímž problém začíná, ale bohužel zdaleka nekončí. Zatímco například Francis Veber dokázal z jediného nápadu - parta chlapů soutěží, kdo přivede na společnou večeři většího blbce - vytěžit gejzír fórů a zápletek s brilantní pointou, Munz s Bittonem nevytěžili ze svého, navíc notně omšelého nápadu o mnoho víc, než moralistní pravdu, že peníze nejsou všechno.

Kdybych byl bohatý není šílený blábol. Nerozčílí. Ale vůbec nenadchne a prakticky nerozesměje. Smutnější variantu komedie si lze jen těžko představit.

Bazén

BazénFrancie/Velká Británie, 2002

Režie a scénář: Francois Ozón, Kamera: Yorick Le Saux, Hrají: Charlotte Ramplingová, Ludivine Sagnierová, Charles Dance, Marc Fayolle a další

Kdybych byl bohatý

Kdybych byl bohatýFrancie, 2002

Kdybych byl bohatýFrancie, 2002Režie a scénář: Michel Munz a Gérard Bitton, Kamera: Noélie, Chicca Ungaro, Hrají: Jean-Pierre Darrousin, Richard Berry, Valéria Bruni Tedeschi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám