Hlavní obsah

Dostálovu hru pro Horníčka hraje Brzobohatý

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské Divadlo Radka Brzobohatého uvedlo ve středu druhou premiéru hry Dva na smetišti, kterou napsal současný ministr kultury, dramatik a režisér Pavel Dostál v roce 1987 pro svého přítele Miroslava Horníčka. V nynějším uvedení se v ní na jevišti sešli otec Radoslav a syn Ondřej Brzobohatí.

Foto: Promo Midi Lidi
Článek

"Hledali jsme titul, ve kterém by si můj muž a syn mohli dohromady zahrát a přitom se využilo toho, že Ondra je především muzikant. Tato hra s patnácti šansony to ideálně naplňuje, protože Ondra při ní hraje na klavír a zpívá," řekla Brzobohatého manželka a ředitelka divadla Hana Gregorová a dodala, že si otec se synem na jevišti výborně rozumějí. Herecky jim sekunduje Sandra Pogodová.

Pavel Dostál, který se zotavuje z náročné operace slinivky břišní v Karlových Varech, se přes své zdravotní potíže zúčastnil premiéry. "Premiéra měla úspěch, končilo se velkou děkovačkou a měl jsem mnoho krásných ohlasů, mimo jiné i od dramatika a přítele Jiřího Hubače," ohodnotil uvedení své hry Dostál.

Hru Dva na smetišti napsal Dostál spolu s Horníčkem, ale ten ji nakonec nikdy nehrál. Byla však v jiném obsazení uvedena v Brně a Olomouci.

"Text jsem znovu přepsal, protože obsahoval mnoho metaforických narážek na komunistický režim, které by tehdy lidi zvedaly ze židlí. Svým autorským podílem přispěl nyní i Radek Brzobohatý, jehož hereckému typu bylo zapotřebí text přizpůsobit," objasnil Dostál proměnu hry, která se poprvé objevila na pražském jevišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám