Hlavní obsah

Dorfmanova Smrt a dívka má premiéru v Divadle Ungelt

Právo, rh

Premiéru inscenace hry argentinského dramatika Ariela Dorfmana Smrt a dívka uvádí v sobotu večer v překladu Oty Ornesta pražské Divadlo Ungelt.

Foto: Jan Malíř

Petr Stach a Lucie Štěpánková jsou protagonisty inscenace Smrt a dívka v Divadle Ungelt.

Článek

Psychologický thriller, zasazený do Chile po pádu diktatury, je dramatem ženy, jež své ponížení proměnila v pomstu. V hlavní roli se představí Lucie Štěpánková, jejími partnery jsou Petr Stach a Tomáš Dastlík.

Hra měla světovou premiéru v Royal Court Theatre v Londýně v roce 1991 a zaznamenala okamžitý úspěch, který potvrdilo prestižní ocenění Olivier Award pro nejlepší hru i herečku, jež získala Juliet Stevensonová za roli Pauliny. Krátce nato hra dobyla i americkou Broadway.

Smrt a dívka se emancipovala od chilských reálií a stala se univerzálním varováním před diktaturami kdekoli na světě. Text hry zaujal i filmového režiséra Romana Polanského, který ho převedl na plátno. V roce 1994 měl premiéru stejnojmenný film s hvězdným obsazením: Sigourney Weaverová (Paulina), Ben Kingsley (Dr. Miranda) a Stuart Wilson (Gerardo).

V Divadle Ungelt Smrt a dívku nastudoval režisér Jiří Svoboda, který zde uvedl již úspěšnou inscenaci Picasso s Vilmou Cibulkovou a Milanem Kňažkem. „Jsem rád, že respektovaný filmový a televizní režisér Svoboda opět režíruje v Ungeltu. Drama Picasso se zde stalo kultovním představením. Stejně jako Picasso i Smrt a dívka je vypjaté drama, plné zvratů a napětí, vyžadující akčnost, spád a dynamiku. A to umí Jiří Svoboda bezkonkurenčně. A Lucie Štěpánková, Tomáš Dastlík a Petr Stach jsou skvělí herci,” říká umělecký ředitel Milan Hein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám