Hlavní obsah

Dobu Jana Lucemburského připomínají české klenoty v Ostravském muzeu

Právo, Peter Kováč
Ostrava

Do Guinnessovy knihy českých rekordů by mohl být zapsán jednosvazkový katalog, který v těchto týdnech vydalo Ostravské muzeum k výstavě Král, který létal o umění v době panování českého krále Jana Lucemburského (1310–1346).

Foto: archiv, Právo

Koruna z relikviáře Karla Velikého z Cách vystavená v Ostravě

Článek

Dílo váží pět kilogramů, má 1010 stran a více než tisíc barevných reprodukcí. Editorem je mladý historik umění David Majer, na přípravě se podíleli přední moravští a polští odborníci.

Gigantický katalog, který je v prodeji pouze v Ostravě, doprovází výstavu o Janu Lucemburském, otevřenou v Ostravském muzeu do 31. března. V únoru tu bylo přes sedm tisíc návštěvníků, nyní na poslední tři týdny se čekají davy z Polska i Moravy. A možná také z Prahy – pendolinem to do Ostravy trvá necelé tři hodiny.

Poklady za miliardu korun

Diváky nejvíce oslňuje zlato z doby Jana Lucemburského, trezorová místnost s poklady za miliardy korun! Je tu vystaveno pět královských korun ze 13. a 14. století, je tu zlatý relikviář z pokladnice v Cáchách, zlatá knižní vazba z chrámu San Marco v Benátkách, řada šperků a spon zdobených mnoha drahokamy.

Největší atrakcí je zlatý poklad se Slezské Středy s nádhernou korunou pro české královny, objevený náhodou před pětadvaceti roky. Karel IV. ho kdysi ve Slezsku zastavil, aby získal hotové peníze. Poklad byl v zimě půjčen do Prahy na výstavu Královský sňatek a nyní je vystaven v celé své kráse v Ostravě.

Bitva u Kresčaku

Moravská ambiciózní výstava se nedávné pražské výstavě o době Jana Lucembruského v mnohém podobá, ale nabízí jiný soubor rukopisů, soch i zlatých pokladů. Celá místnost je třeba věnována bitvě u Kresčaku, kde slepý král Jan zemřel jako rytíř.

Pražská expozice Královský sňatek měla jednu výhodu: konala se v gotickém domě U Zvonu, kde možná přímo bydlel Jan Lucemburský. Ovšem i Ostravské muzeum má raritu – při nedávné rekonstrukci byla pod podlahou v přízemí odkryta středověká kuchyně i se zlomky skleněných číší a také se stříbrným grošem raženým ve 14. století za doby vlády Jana Lucemburského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám