Hlavní obsah

Do Zlína zavítá režisér Pomády a možná i kultovní Rimmer

Novinky, Stanislav Dvořák

Od prvního do osmého června se koná ve Zlíně a několika dalších partnerských městech 48. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín 2008. Nabídne spoustu novinek i retrospektivy klasiků. Osobně přijede režisér muzikálu Pomáda Randal Kleiser a fanoušci seriálu Červený trpaslík mohou tiše doufat, že vyjde i druhé velké jméno - účast na festivalu totiž předběžně slíbil Chris Barrie, což není nikdo jiný než představitel kultovního neurotika a padoucha Rimmera, zvaného též "paznecht rimrák".

Foto: Lukáš Táborský , Právo

"Cenu za tvůrčí přínos dostane Iva Janžurová," uvedl umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Článek

"Cenu za tvůrčí přínos převezme 7. června Iva Janžurová," řekl v úvodu čtvrteční tiskové konference umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. Dalších poct se mají na festivalu dočkat i americký režisér Tim Burton, herec a režisér Andy Serkis a herci Billy Boyd a Chris Barrie. Dětskou hvězdou letošního ročníku bude Dakota Blue Richardsová, která hrála ve filmu Zlatý kompas.

Seriál Červený trpaslík - Rimmer vpravo dole.foto: Česká televize

"Letos se budeme věnovat britské kinematografii, chceme udělat průřez tvorbou pro děti a mládež od čtyřicátých let až do osmdesátých let. K tomu uvedeme sedm filmů britské nové vlny," popsal Koliha. Programem by chtěl nalákat nejen děti, ale i středoškoláky a vysokoškoláky. Na studenty je zaměřena třeba sekce japonských komiksových filmů Anime. Speciální programová sekce se bude věnovat tvorbě Američana Tima Burtona, který právě oslaví padesáté narozeniny.

Koliha očekává, že letos návštěvnost překoná loňských 58 000 diváků, mimo jiné proto, že je k dispozici šest nových moderních sálů multiplexu Golden Apple Cinema.

Afrika i Harry Potter

K letošním novinkám patří sekce Noční horizonty představující kontroverznější snímky pro mládež, které se nevyhýbají závažným a provokujícím tématům. Nová a na vážné problémy zaměřená je i sekce Africké dětství, jež se snaží shrnout nejlepší africké filmy pro mládež.

Bohatý filmový program doplňuje velké množství doprovodných akcí, které zasáhnou i do Uherského hradiště, Kroměříže, Vestína a Otrokovic. Bude to např. Den plný kouzel s Harrym Potterem nebo seminář Britská literární fantasie s projekcí prvního dílu Pána prstenu a diskuzí s českým spisovatelelm a příznivcem fantasy Danielem Storchem.

Projekt Totalita pohledem dětí zase nabídne možnost vyzkoušet si práci redaktora, kameramana, střihače či zvukaře. Jejich úkolem bude připravit reportáž o politických vězních nebo válečných veteránech.

Nebude chybět ani tradiční soutěž studentských filmů Zlínský pes. Letos se zaměří na animovanou tvorbu a nabídne studentům i veřejnosti přehlídku studentského filmu i možnost vzdělávání se pomocí různých workshopů a přednášek.

Festival Zlín 2008 pracuje s rozpočtem 42 miliónů korun, přičemž státní dotace činí 17 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám