Hlavní obsah

Do Ostravy přijede hudební génius Philip Glass

Právo, Aleš Honus

Hudební přehlídka Ostravské dny nové hudby, která se koná vždy jednou za dva roky, bude mít v příštím roce prominentního hosta. Bude jím jeden z největších skladatelů soudobé vážné hudby – pianista Philip Glass.

Článek

K dohodě mezi Glassem a pořadateli festivalu došlo v New Yorku. „Už je to potvrzeno, zatím ale nemám bližší podrobnosti,“ řekla Kristýna Zelinská z Ostravského centra nové hudby, které je pořadatelem akce.

„O účast tohoto skladatele jsme usilovali několik let, protože jde o jednu z největších osobností soudobé hudby,“ dodala. Detaily účasti umělce zatím nejsou jasné, lze ale očekávat, že na festivalu zazní nejenom řada Glassových skladeb, ale že tento génius některou z nich sám zahraje.

Spolupracoval s Allenem i Bowiem

Philip Glass, který letos v lednu oslavil 75. narozeniny, je spolu se Stevem Reichem jedním z nejznámějších představitelů „hudebního minimalismu“. Mezi jeho nejznámější díla patří hudba k filmům Hodiny nebo Kundun.

Spolupracoval také s mnoha špičkovými umělci různého zaměření, například Allenem Ginsbergem, Woodym Allenem nebo Davidem Bowiem. Mezi velmi ceněnou patří ale zejména jeho komorní, orchestrální i vokální hudba.

Reklama

Výběr článků

Načítám