Hlavní obsah

Do kin přichází americký snímek Iron Man 2

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předloňský filmový úspěch původem komiksového superhrdiny v podání charismatického Roberta Downeyho Jr. byl ohromující: Iron Man vydělal přes půl miliardy dolarů. Bylo jasné, že dvojka na sebe nenechá dlouho čekat.

Článek

Ve čtvrtek tedy vstupuje celosvětově do kin Iron Man 2. S velkými ambicemi, ale také s velkým handicapem: proti jedničce je mnohem slabší.

Tony Stark neboli Iron Man je sice z rodu maskovaných hrdinů, odsouzených k tomu, aby znova a znova zachraňovali svět, ale na rozdíl od většiny z nich nemá žádné nadpřirozené schopnosti. Ke svým dovednostem, díky nimž drží ochrannou ruku nad lidstvem, se dopracoval jakožto talentovaný vynálezce a zbrojař.

Na konci jedničky se v přímém přenosu představil celému světu a ve dvojce tedy bude čelit všem, kdo ho chtějí jednak zlanařit pro vlastní potřeby a plány (vláda Spojených států), konkurenčně zničit (zejména jistý Justin Hammer) nebo zlikvidovat i fyzicky (ohavně potetovaný gauner ruského původu, který s ním má jakési rodinné účty snad ještě z časů Sovětského svazu).

Proti této smečce nepřátel stojí Tony „Iron“ Stark se svou někdejší asistentkou Pepper Pottsovou, již povýšil na ředitelku Stark Industries, armádní spojkou Jimem Rhodesem a s novou asistentkou, která je ale od začátku poněkud podezřelá.

Nudné texty

Toto nastínění soupeřících sil k přiblížení děje naprosto stačí. Ono je totiž úplně jedno, co se na plátně děje. Blábolivě užvaněný, nudný text předkládá tak „zásadní“ informace jako „gratuluji pane, vytvořil jste nový prvek“ nebo „táta pořád jen počítal a nikdy mi neřekl, že mě má rád.“

Počítačovou hantýrkou je ctěnému publiku na vědomost dáno, že kdosi „upgradoval software“ a někdo právě vytvořil „obloukový reaktor.“ Pěkně zní oznámení, že „teď už senát musí přestat prudit“ stejně jako výhružka „paralyzuji vás a zatímco budete slintat do koberce, pustím si Chůvu v akci“.

Tu i onde zazní podobné odkazy na jiné filmy. Tony se čas od času dopouští jízlivostí, jeho protivník Hammer zase suchých výhrůžek, jež se doufají stát hláškami. Nicméně vtipnost a nadsázka, která by se do filmu tohoto typu velmi hodila, je sice co chvíli jako by na spadnutí, ale nakonec vždy vyšumí v záplavě dalších a dalších jalovostí.

Hvězdné obsazení, slabý děj

Rozbředlému ději nepomůže ani hvězdné obsazení. Robert Downey Jr. sice své kouzlo tak úplně odhodit nemůže, ale nemá ho čím podepřít, a kdo neviděl jedničku, nejspíš vůbec nepochopí, proč je Iron Man tak obdivovaný superhrdina.

Sam Rockwell si sice viditelně užívá postavu jeho hlavního konkurenta Hammera, ale ta postava je pitomá stejně jako Ivan Vanko, kterého hraje patřičně odpuzující Mickey Rourke. Don Cheadle, Gwyneth Paltrowová a nově také Scarlett Johanssonová představují obsazení, které spolu s předchozími herci láká víc než dost, ale láká bohužel na velmi slabou zábavu, kterou může pro někoho představovat snad jedině několik zručně, ale nijak úchvatně natočených akčních scén, v nichž převažují světelné efekty.

Film přichází do kin s titulky pro dospělé a s dabingem pro mládež, která je líná číst, případně ještě ani číst neumí. Čeká ji tedy vedle všech zhovadilostí ještě notně odporná čeština, v níž už ani takové perly jako spojení „znovu obnovit“ nikomu nevadí.

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Výběr článků

Načítám