Hlavní obsah

Do kin míří Želary, Jedna ruka netleská i Mazaný Filip

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři nové české filmy, které se chystají do kin, mají šanci zařadit se k nejnavštěvovanějším titulům. Favorité budou mít premiéru v září: Želary Ondřeje Trojana se začnou promítat 4. 9. a o 2 týdny později vyšle režisér David Ondříček komedii Jedna ruka netleská. Do třetice by se měla objevit parodie Divadla Sklep Mazaný Filip Václava Marhoula.

Foto: www.dratenici.cz
Článek

Film podle novely Květy Legátové Želary patří bez nadsázky k nejočekávanějším českým filmům sezony. Jakmile se totiž objevila v roce 2001 v knihkupectvích kniha Květy Legátové Želary, způsobila nadšený ohlas mezi čtenáři i kritky: povídkový debut dvaaosmdesátileté autorky vzápětí získal Státní cenu za literaturu. Hned následující rok vyšla Legátové novela Jozova Hanule.

K filmu ho donutil Petr Jarchovský

Na Barrandově však o této látce věděli už dlouho předtím. "Můj kamarád,scenárista Petr Jarchovský do mě pořád rýpal, ať něco zase natočím. Novelu Květy Legátové mi přinesl už v roce 1999, tehdy ji četlo jen pár lidí na Barrandově, ale všem se moc líbila," vzpomíná producent a režisér Ondřej Trojan.

Příběh mladé medičky, která se musí za války ukrýt v horách a pod cizím jménem žít v manželství s neznámým a prostým Jozou, se odehrává ve fiktivní kopaničářské vesnici na Moravě, v Želarech. Na místě, kde se zastavil čas někdy na počátku 19. století.

Horala Jozu našel až v Maďarsku

Do hlavní role Trojan obsadil Aňu Geislerovou, ale muže, který by mohl představovat horala Jozu, si našel mezi maďarskými herci. Horala Jozu hraje Györgyi Cserhalmi. "Takový typ jako on tu prostě nikde není," vysvětluje. Další postavy hrají například Jaroslava Adamová, Jaroslav Dušek, Miroslav Donutil nebo Jan Tříska. Po letech se v Želarech vrátila k herectví a k filmu i houslistka Iva Bittová a Ondřej Trojan do filmu obsadil i svého bratra Ivana. Pracovali spolu poprvé. "Je to divné a je to těžké, protože si vidíte do kuchyně, znáte se, je to moc osobní a tím pádem se připravujete o určitý moment překvapení sdělení. Ale myslím si, že Ondra byl velmi vstřícný a pohodový," tvrdí Ivan Trojan.

Samotáři II.

V Želarech má Ivan trojan sice jen roličku, v černé komedii Jedna ruka netleská Davida Ondříčka, která bude mít premiéru 18. září, ale hraje jednu z titulních rolí. Další dvě mají Jiří Macháček a začátečník Marek Taclík. Macháček právě vyšel z vězení, Taclík byl členem ochranky. Seznámí je náhoda a pak už se společně pokoušejí přijít k penězům. Už od začátku natáčení publikum od filmu více méně očekává, že zopakuje úspěch i atmosféru Samotářů. Ondříček s Macháčkem, který napsal k filmu scénář, to sice nevyvraceli, ale krátce před dokončením filmu přišli na to, že pro tentokrát se jim nevyvedla ani tak generační komedie pro třicetileté, jako pro mnohem mladší diváky.

Detektivní parodie

Mazaného Filipa začal točit režisér, scenárista a producent Václav Marhoul v květnu v hostivařských ateliérech. Parodie na Chandlerovy detektivky se soukromým očkem Philem Marlowem je sice už sestříhána, ale ještě zbývá dokončit animace.

"Parodie mám moc rád. Zvlášť komedie jako Pane, vy jste vdova nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Právě k nim s Mazaným Filipem směřujeme. Kdyby se nám na ně podařilo navázat, byl bych šťastnej scenárista i režisér," řekl Právu Marhoul.

Setkání

Kromě této trojice by se na podzim mohly v kinech objevit další české filmy. Například snímek Tomáše Hejtmánka, "inspirovaný setkáním s režisérem Františkem Vláčilem a jeho filmy", který režisér točí už několik let. Hlavní roli v Setkání má Jiří Kodet, snímek by měl mít premiéru koncem října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám