Hlavní obsah

Do kin míří Teroristka i Aristokratka

Právo, míš

Tři nové české filmy – Teroristka režiséra Radka Bajgara, Poslední aristokratka Jiřího Vejdělka a Nabarvené ptáče Václava Marhoula, které se chystají v příštím roce do kin – vzniknou v koprodukci se společností innogy, která vstoupila do již 14. sezony podpory domácí tvorby. Uvedli to zástupci firmy, předseda představenstva innogy Česká republika Martin Herrmann a ředitel komunikace Martin Chalupský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Iva Janžurová ztvární hlavní roli ve filmu Teroristka.

Článek

Teroristka bude mít premiéru 4. dubna, titulní roli v černé komedii o slušné starší dámě, která zvolí zbraň jako poslední možnost vzepření se aroganci mocných, ztvárnila Iva Janžurová.

Marhoulovo drama z druhé světové války Nabarvené ptáče podle románu Jerzyho Kosińského bude mít premiéru v září. Drsný příběh, v němž se dětskýma očima zobrazuje svět plný krutosti a předsudků, Marhoul připravuje deset let, rozpočet je asi 166 miliónů korun a hrají v něm i mezinárodní hvězdy jako Stellan Skarsgard, Harvey Keitel nebo Udo Kier.

Poslední aristokratku natočí Jiří Vejdělek na motivy stejnojmenného úspěšného románu Evžena Bočka, do kin se chystá v říjnu příštího roku.

Vedle těchto snímků innogy napřesrok znovu podpoří Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Letní filmovou školu Uherské Hradiště, Ceny české filmové kritiky a Českého lva. Celkem tato energetická společnost věnuje v rámci projektu innogy – energie českého filmu kinematografii v příštím roce 25 miliónů korun. Dosud pomohla na plátna kin bezmála 70 celovečerním snímkům, do podpory tuzemské kinematografie vložila částku vyšší než 300 milionů korun. Vedle Barrandov Studia a České televize je partnerem Filmové nadace, jež každoročně vyhlašuje scenáristickou soutěž. V té loni ocenila například právě Bajgarův scénář Teroristky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám