Hlavní obsah

Do Brna zamíří McLaughlin, Marsalis či Cobham

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Brna míří slavní muzikanti jako John McLaughlin, Branford Marsalis, Billy Cobham nebo americká zpěvačka Dianne Reevesová. Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno se uskuteční od 13. března do 30. dubna 2019.

Foto: billycobham.com

Billy Cobham

Článek

„Těší nás, že se v programu opět prolnou několikanásobní držitelé Grammy a jazzové legendy koncertující stále ve skvělé formě s mladou progresivní scénou. Věříme, že si na festival jako obvykle najdou cestu fanoušci z celé republiky i ze zahraničí. Vždyť například Branford Marsalis se svým proslulým kvartetem hrál v Česku naposledy před více než patnácti lety,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Foto: diannereeves.com

Dianne Reevesová

Americká zpěvačka, které obdržela pětkrát cenu Grammy, zazpívá 30. dubna v Janáčkově divadle. Mimo jiné nazpívala také soundtrack k filmu George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí. Snímek byl nominován na Oscara v šesti kategoriích a zpěvačka za soundtrack získala jednu ze svých Grammy. Letos se stala první ženou vyznamenanou prestižním oceněním Jazz Legends Award.

Zahajovací koncert JazzFestu Brno 2019 obstará 13. března v Sono Centru Branford Marsalis Quartet. Marsalis před více než třemi dekádami vtrhnul na jazzovou scénu jako saxofonista přinášející novou energii. Ani se třemi cenami Grammy neusíná na vavřínech a dál pěstuje svůj talent a rozšiřuje hudební obzory sobě i svým posluchačům.

John McLaughlin (14. dubna v Janáčkově divadle) zkoušel všechno možné v 60. a 70. letech – blues, jazz, flamenco, indickou hudbu. Další klasik fusion, který hrával s Milesem Davisem a v Mahavishnu Orchestra a také založil soubor Shakti spojující akustický jazz a indickou hudbu. Projekt The 4th Dimension silně navazuje na McLaughlinovy předchozí experimenty z dob Mahavishnu Orchestra či z 90. let a kapely Heart of Things.

Známý bubeník Billy Cobham zahraje 20. března v Sono Centru. Jde o zásadní postavu jazzrocku. Působil v kapele Milese Davise a podílel se i na albu Bitches Brew. Hrál taky s McLaughlinem v revoluční skupině Mahavishnu Orchestra a vydal i řadu sólových věcí. V Sono Centru vystoupí 5. dubna rovněž kapela GoGo Penguin.

Reklama

Výběr článků

Načítám