Hlavní obsah

Dnešní cirkus směřuje ke specializaci

Právo, Radmila Hrdinová

Dnešní cirkus směřuje ke specializaci, říká dramaturg a programový ředitel Letní Letné Ondřej Cihlář v rozhovoru s Právem. Festival Letní Letná začíná v Praze ve středu.

Foto: Právo

Ondřej Cihlář, dramaturg a programový ředitel Letní Letné

Článek

Jak jste přišel k novému cirkusu?

Ještě před studiem na DAMU jsem se náhodou dostal k bratrům Formanům do Boudy a s ní na festival do Francie, kde jsem na sklonku 90. let zažil nejkrásnější dobu nového cirkusu, kdy každá skupina přicházela s něčím novým a osobitým.

Co představuje nový cirkus dnes?

Dnes se častěji užívá termín současný nebo dnešní cirkus. Divadelně vzdělaní cirkusáci v 90. letech usilovali o využití cirkusových dovedností pro tvorbu divadelních obrazů. Dnešnímu cirkusu už nestačí obrazotvornost 90. let, každá skupina se snaží rozvíjet svůj směr, ať už precizování jedné artistické disciplíny nebo zkoumání kruhového prostoru jako to dělá loňský host Letné Johann Le Giullerm. V jednom představení se už nepotkává vzdušná, pozemní akrobacie nebo žongléři s divadelními obrazy, jako tomu bylo třeba u Que-cir-que nebo Cirque ici.

Jak vznikala dramaturgie letošního ročníku?

Hledal jsme skupiny, které představují právě současný cirkus - Les Colporteurs se specializují na chůzi na laně, představení Cie Moglice se blíží modernímu tanci, ale na čtyři metry vysoké kovové vertikální stěně. Soubor Décalages, Seiline Vallée a Salvi Salvatore, v představení Posedlost kombinuje prvky divadla, tance a vzdušné akrobacie, takže se tu objeví tři různé pohledy na vzdušnou akrobacii.

Do 2. září na Letné uvede přes 30 divadel více než 90 představení.

Letní Letná ale nejsou jen večerní představení...

Samozřejmě. Na Letné se žije celý den od jedenácti dopoledne. Koná se v době, kdy se rodiny už stahují z prázdnin do Prahy a hledají možnosti, jak děti zabavit. Letní Letná nabízí řadu atrakcí, poslední týden přijede španělská skupina s neobvyklými mechanickými atrakcemi pro děti všeho věku. Rád bych ještě upozornil i na hudební program Letné, jehož letošní hvězdou bude skupina Jablkoň. Všechny informace najdou zájemci na www.letniletna.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám