Hlavní obsah

Divokej Bill se přesvědčil, že doma je nejlépe

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jinde by měla skupina Divokej Bill zakončit turné k patnácti letům existence než doma v Úvalech u Prahy.

Foto: Jan Šída

Koncerty skupiny Divokej Bill stojí na emotivním projevu kytaristy a zpěváka Vaška Bláhy (vpravo) a druhého vokalisty Štěpána Karbulky.

Článek

Kapela pojala sobotní akci vskutku velkolepě. Na bonusové, v pořadí šestnácté vystoupení si pozvala několik zajímavých hostů ze spřátelených skupin (mimo jiné Imodium, Wohnout, Rybičky 48) a navrch angažovala živého moderátora.

Slova se ujal komik Miloš Knor z pořadu Na stojáka a suverénně zvládl roli vkusného průvodce. Zkušenosti spíkra využil také v polovině programu při křtu aktuálního alba 15 i při následné předávce zlatých desek za jeho prodej.

Divokej Bill začal sebevědomě, přičemž ale ničím neobvyklým nepřekvapil. Hity Znamení, Plakala nebo Malování jsou pro něj zkrátka povinností. Novinkové skladby lidé přijali také za své, protože už je dávno znali a identifikovali se s nimi.

Napomáhá tomu především fakt, že veškeré písně mají správnou „billovskou“ atmosféru, balancující na pomezí pláče a smíchu. Což je rozměr, který lidé od skupiny čekají i vyžadují.

Ovšem je tu nebezpečí jisté obehranosti kapely, protože ortodoxní fanoušci chtějí pořád to samé. Nyní se tedy Divokej Bill nachází na rozcestí, které zná mnoho zavedených kapel s masou konzervativního publika v zádech. Buď dokáže posunout výraz dál a osloví nové příznivce, nebo ho čeká postupná cesta o pár pater níž.

„Tenhle koncert je finále naší sezóny. Měli jsme v plánu ještě v říjnu a listopadu vyrazit na Slovensko, ale nějak se to nepovedlo dát dohromady. Takže k tomu dojde až v březnu, kdy se chystáme rozehrát na samostatné česko-slovenské šňůře v klubech. A pak nás čeká perná festivalová sezóna 2014,“ řekl Právu zpěvák a kytarista Vašek Bláha.

Reklama

Výběr článků

Načítám