Hlavní obsah

Divadlo v Pardubicích slaví 100 let své existence

Pardubice

V pátek 11. prosince oslaví Východočeské divadlo v Pardubicích sto let své existence. Slavnostního večera, který bude plný překvapení, se zúčastní i slavní hosté jako jsou Livia Klausová, Ladislav Frej, Pavel Landovský, Karel Urbánek nebo Libuše Švormová.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Východočeské divadlo v Pardubicích

Článek

"Bude to večer plný přípitků a gratulací. Na jevišti bude celý náš soubor, v hledišti bývalí zaměstnanci. O programu budou rozhodovat hosté, z klobouku vylosují tři přání," řekla Uherová.

Víc dramaturgyně prozrazovat nechce, aby pozvaní hosté nepřišli o překvapení, které je od 18:00 v divadle čeká.

První představení se v nové budově odehrálo před 100 lety 11. prosince. Městští zastupitelé odsouhlasili stavbu v roce 1906 a základní kámen byl položen o rok později 16. května. Předešlé snahy Spolku pro zřízení divadelního domu úspěšné nebyly.

Secesní budovu navrhl Antonín Balšánek, který je spolu s architektem Osvaldem Polívkou i autorem podoby Obecního domu v Praze. Na výzdobě se podíleli akademický malíř František Urban a sochař Bohumil Kafka, autor obří jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově.

Z Východočeského divadla vzešla řada hereckých osobností, například Josef Vinklář, Petr Haničinec, Josef Somr, Jana Štěpánková a Věra Galatíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám