Hlavní obsah

Divadlo Ungelt přizvalo Pavla Kříže k Šesti tanečním hodinám v šesti týdnech

Právo, Radmila Hrdinová
Praha

Pražské Divadlo Ungelt uvedlo nové nastudování hry amerického dramatika Richarda Alfieriho Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Původní inscenace z roku 2006, v níž po boku Chantal Poullainové hrál Oldřich Kaiser, byla stažena z repertoáru po hercově odchodu z Ungeltu. Vytvořit roli Michaela Minettiho v novém hereckém nastudování nabídl ředitel Ungeltu Milan Hein herci Pavlu Křížovi.

Článek

Obsadit vítěze loňského ročníku soutěže StarDance do role profesionálního tanečníka, jehož služby si najme starší osamělá dáma, byl dobrý marketingový tah, nicméně by sám o sobě nevyšel, kdyby Kříž nebyl především dobrý herec. Protože Alfieriho hra není přednostně o tanci, ale o překonávání osamělosti.

Postavy Lily Harrisonové, vdovy po úzkoprsém pastorovi, která v sobě nese pocit viny na tragické smrti své dcery, a tanečníka Michaela, jehož morální předpojatost jižanské společnosti naučila skrývat homosexuální orientaci, představují ztroskotance, kteří k sobě klopotně hledají cestu. Alfieri ovšem nenapsal truchlohru, nýbrž komedii s vtipně pointovaným dialogem a herecky vděčnými situacemi.

Srovnání s Oldřichem Kaiserem kulhá

Pavel Kříž se samozřejmě blýskne v tanečních ukázkách tanga, čači, foxtrotu či valčíku, ale daleko podstatnější je, co odvádí na jevišti jako herec. Jeho Michael je o něco méně protřelý a citově okoralý, než byl Kaiserův, ale srovnání hereckých individualit vždy kulhá.

Kříž vytváří vlastní postavu a ta od chlapecké rošťáckosti a hravé provokace postupně těžkne a hořkne nesnadno odkrývanými zkušenostmi a prohrami. Jeho Michael má rysy bezelstné upřímnosti i citlivého humoru, jimiž získává sympatie diváků.

Chantal Poullainová od prvního nastudování roli herecky prohloubila, vylepšená čeština jí umožňuje odkrýt i jemnější předivo citů její nejprve škrobené, posléze rozkvetlé a nakonec životem unavené, ale šťastné ženy. Oba herci si vychutnávají vzájemné jiskření dialogu i fyzického kontaktu na jevišti Ungeltu.

Šest tanečních hodin v šesti týdnech je sázka na příjemný večer, a kdo ho nestihne do konce sezóny, může si zajistit lístky na Letní scénu na Novém Světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám