Hlavní obsah

Divadlo Petra Bezruče chystá protikorupční grotesku Revizor

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na protikorupční grotesku, která dá prostor komediálnímu talentu členů hereckého souboru ostravského Divadla Petra Bezruče, se mohou podle režiséra Martina Františáka těšit diváci nové inscenace Revizor. Ta bude mít premiéru v pátek. Jde o poslední premiéru této sezóny.

Foto: Tomáš Ruta

Ze zkoušky hry Revizor

Článek

Snad nejslavnější a nejhranější divadelní hra Nikolaje Vasiljeviče Gogola je stále aktuální tím, že poukazuje na nešvary, které jsou věčné. Námět na pětiaktovou hru o úplatcích si Gogol vypůjčil od svého přítele Puškina, kterému se jednou přihodilo, že byl omylem pokládán za revizora.

„Ačkoli se komedie odehrává v Rusku, ještě za cara, pořád ještě má co říct. A ještě dlouho bude mít,“ tvrdí ostravská dramaturgyně Daniela Jirmanová.

Režisér inscenace dodává, že se představení snažil postavit na vyvážených a výrazných hereckých výkonech. V hlavních rolích se představí Lukáš Melník, Zdena Przebindová, Sylvie Krupanská, Tomáš Dastlík a další herci.

„Gogol je tak mnohovrstevnatý autor, že se mu podařilo zasáhnout i dnešní dobu,“ tvrdí režisér Františák, který se nejnovější inscenací loučí s funkcí uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče. Jeho spolupráce s Ostravou ale nekončí, už v příští sezóně bude u Bezručů režírovat představení podle slavného románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy.

Od příští sezóny se uměleckým šéfem Divadla Petra Bezruče stane režisér Štěpán Pácl. Příští sezóna ponese název Roztoužená tour. V Páclově režii diváci uvidí Čechovova Strýčka Váňu a Molièrova Skapinova šibalství. Nová sezóna nabídne také zbrusu novou hru Petra Kolečka Taky fajny synek, kterou mladý český dramatik píše ostravskému divadlu na míru, a také grotesku D. D. Jacksona s názvem Můj romantický příběh, která nabízí pohled na fenomén stále rostoucího počtu nesezdaných třicátníků, takzvaných singles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám