Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech uvádí Hamleta XXI. století

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hru anglické dramatičky Charlotty Jonesové Pokorný Felix uvádí v pátek v české premiéře pražské Divadlo na Vinohradech. Jejím hrdinou je pětatřicetiletý astrofyzik Felix Humble, univerzitní profesor a vědec, který se po letech vrací domů na pohřeb svého otce.

Foto: Stanislav Juga

Přímo před expozicí mlýnského náhonu Pavel Rapušák ukazuje návštěvníkům kopii mapy Bruntálského panství z roku 1579.

Článek

 Z pohřbu ale uteče a napjatý vztah mezi ním a jeho energickou matkou Florou se vyhrotí, když zjistí, že se matka krátce po manželově pohřbu chystá na svatbu. Rodinné vztahy se dále komplikují Felixovým pokusem vyřešit svůj vztah s dcerou matčina milence Rosií.

Pětatřicetiletá Charlotta Jonesová se v anglickém dramatu prosadila koncem 90. let. Hru Pokorný Felix (Humble Boy) napsala na objednávku Královského Národního divadla a získala za ni cenu pro nejlepší hru roku. Anglická kritika nazvala Felixe Hamletem XXI. století pro podobnost některých rodinných vazeb a situací. Hra byla přeložena do mnoha jazyků a hrála se v Německu, Španělsku, Itálii, Austrálii i na newyorské Broadwayi.

Postavu Felixe vytvořil v režii Jana Nováka Jan Šťastný, jeho matku Floru hraje Hana Maciuchová, v dalších rolích se objeví Ladislav Frej, Marta Vančurová, Andrea Elsnerová a Pavel Rímský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám