Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech obnovuje soubor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Svou první sezónu bilancoval na čtvrtečním setkání s novináři umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický. Snahu o nové nasměrování vinohradské scény signalizují personální změny.

Foto: archiv Báry Basikové

Postavu Hraběnky Montekové ztvární zkušená zpěvačka a muzikálová herečka Bára Basiková.

Článek

Stropnický neprodloužil termínované smlouvy starším členům souboru - Antonii Hegerlíkové, Gabriele Vránové, Janu Teplému, Miroslavu Moravcovi a Rudolfu Jelínkovi. Zdůvodnil to příliš početným obsazením souboru a potřebou omlazení. Změny nastanou většinou ke konci sezóny.

Stropnický zrušil rovněž divadelní orchestr, místa stálého scénografa a kostýmního výtvarníka. "Vím, že jsem svým rozhodnutím nikoho nepotěšil. Zvažoval jsem lidská kritéria, bral v úvahu i skutečnost, že pro někoho může ztráta divadelního prostředí znamenat životní tragédii, totální ztrátu smyslu života," uvedl Stropnický.

 Nejisté uplatnění v repertoáru naznačil podle svých slov i některým dalším členům souboru, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. "Budu angažovat herce výhradně na dobu určitou, nechci svým nástupcům komplikovat život," dodal Stropnický.

Nové termínované smlouvy obdrží letošní absolventi herectví na pražské DAMU Pavel Batěk a Daniel Bambas, kteří na Vinohradech již hostovali. Soubor obohatí i Vilma Cibulková, která podepsala smlouvu na dva roky. Právě Cibulková s Jiřím Dvořákem ztvární v listopadu hlavní role v Macbethovi, první premiéře příští sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám