Hlavní obsah

Divadlo Na Prádle uvede slavný americký muzikál Rent

Provokativní americký muzikál Rent uvede v srpnu pražské Divadlo Na Prádle. Limitované uvedení šesti představení bude hráno v angličtině s českými titulky, premiéra díla v režii Steva Josephsona a v hudebním nastudování Aleše Hávy se uskuteční 8. srpna, informovala Michaela Nosková.

Článek

Jako dramaturg na muzikálu vyprávějícím o skupině mladých umělců v New Yorku snažící se tvořit a přežít s břemenem AIDS spolupracuje Ondřej Doubrava, choreografii má na starosti Tod A. Kubo. V hlavních rolích se představí Ondřej Izdný, Roman Tomeš a Michaela Nosková. Muzikál Rent byl zároveň přeložen pro budoucí produkci v českém jazyce, která by se měla uskutečnit na začátku příštího roku.

Projekt navazuje na loňské nastudování muzikálu Sweeney Todd v Divadle Na Prádle, který také režíroval divadelník Josephson, který má mnoho zkušeností z americké i britské scény. V Česku pomáhal manželům Landovým s projektem Klíč králů, který uvádí pražské Divadlo Broadway.

Rent je muzikál Jonathana Larsona (hudba, scénář i námět) inspirovaný operou La bohème Giocoma Pucciniho. Stal se jedním z prvních broadwayských představení, která představují homosexuální a bisexuální postavy. Obsazení navíc bylo neobvykle etnicky rozličné. Rent vzal kontroverzní témata do tradičního a konzervativního prostředí divadel a pomohl zvýšit popularitu divadelních muzikálů mezi mladými generacemi.

Muzikál vyhrál vedle dalších ocenění také prestižní divadelní cenu Tony za nejlepší muzikál a Pulitzerovu cenu. Premiéra se konala 26. února 1996 v divadle v New Yorku a 29. dubna 1996 se představení přestěhovalo do broadwayského Nederlander Theatre. Postupně se zařadilo mezi úspěšné muzikály s příznivými kritikami a diváckou atraktivitou. S více než 4300 reprízami se stalo sedmým nejdéle běžícím divadelním představením na Broadwayi. Po 12 letech existence se vedení rozhodlo muzikál ukončit. Poslední představení se konalo 7. září 2008. V roce 2005 bylo uvedeno stejnojmenné filmové zpracování tohoto muzikálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám