Hlavní obsah

Divadlo na Jezerce uvede hru podle Hřebejkova filmu Musíme si pomáhat

– Praha

Na jevišti pražského Divadla na Jezerce ožije příběh filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Autor scénáře známého filmu Petr Jarchovský zpracoval text do divadelní podoby speciálně pro tuto scénu, režie se ujal spoluautor textu Jan Hřebejk. Do hlavní role Čížka obsadil Jiřího Macháčka, jeho ženu ztvární Lenka Vlasáková a Horstem bude Miroslav Vladyka. Po třech veřejných generálkách koncem roku se premiéra uskuteční 11. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hřebejk

Článek

"Připomeneme tak 72. výročí okupace Československa nacistickým Německem, ale i to, že Hřebejkův snímek Musíme si pomáhat byl do kin uveden právě před deseti lety," uvedl na dnešním setkání s novináři šéf Jezerky Jan Hrušínský. Film získal pět Českých lvů a byl nominován na Oscara. S nápadem převést ho na divadelní jeviště přišel Jarchovský. Podle Hrušínského bylo zajímavé vidět zblízka přerod filmového scénáře v divadelní text.

Hřebejk považuje dlouholetý odstup od natáčení za výhodu; divadelní verze svým komorním charakterem i blízkostí publika klade větší důraz na lidské drama a černou grotesku. "Chtěl jsem obsadit výborné herce a zároveň jsem usiloval o to, aby nepřipomínali ty, kteří hráli ve filmu," řekl.

Film i hra Musíme si pomáhat zachycují tragické období českých dějin s komediální nadsázkou. Jsou příběhem invalidy Josefa Čížka, jeho ženy, českého Němce Horsta, jenž střídavě škodí a pomáhá, a židovského uprchlíka z koncentračního tábora. V inscenaci dále hrají Petr Vaněk v alternaci s Václavem Chalupou, Martin Sitta a Roman Štabrňák. Scénu a kostýmy vytvořila Lucie Loosová.

Divadelní režie Hřebejkovi vyhovují. "Zpočátku jsem se bál, zda mě filmová předloha nebude příliš svazovat, ale nestalo se tak," uvedl s tím, že se na zkouškách cítil velice svobodný. I proto, že s řadou herců už předtím spolupracoval. Například Václav Chalupa hrál jednu z hlavních rolí v jeho prvním celovečerním filmu Pějme píseň dohola.

"Věřím, že to střídání tragédie a grotesky, které diváci znají z filmu, bude působivé i na jevišti," dodal režisér.

"Je zároveň zbabělý i statečný a také zoufale tragický i komický, stejně jako dějiny našeho národa," uvedl představitel Čížka Jiří Macháček. Nezbylo mu nic jiného, než na filmového Čížka v podání Bolka Polívky zapomenout a nalézt ho v sobě a na jevišti. "Ten text jsem musel hledat znovu ve stejných situacích, ale v jiných kulisách," řekl Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám