Hlavní obsah

Divadlo a opera: Událostí roku bylo odvolání ředitele Jana Buriana

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok 2013 začal smutně i slibně: 7. ledna zemřela jedna z nejlepších českých hereček Jiřina Jirásková, jejíž odchod provázela nechutná bulvární kampaň pokračující i po její smrti, 30. ledna jmenovala ministryně kultury Alena Hanáková ředitelem pražského Národního divadla (ND) na šest let Jana Buriana.

Foto: Milan Malíček , Právo

Jan Burian

Článek

Učinila tak na doporučení odborné komise, kterou tvořily renomované osobnosti divadelního světa. Její nástupce ministr kultury Jiří Balvín odvolal Buriana v den jeho nástupu do funkce 1. srpna. Své rozhodnutí zdůvodňoval tím, že Burian nebyl vybrán v řádném, tedy veřejném výběrovém řízení, což byl pouze zástupný důvod za tlaky vyvíjené na ministra odboráři ze Státní opery, usilujícími o navrácení samostatnosti druhého operního domu.

Burianovo jmenování ovšem mělo zaručit jak klid pro tvorbu souborů ND, tak koncepční řešení reorganizace pražské opery, ze strany ministerstva velmi vágně připravené. Po tlaku veřejnosti a vlně protestních výpovědí předních umělců ND byl ministr Balvín donucen odvolání zrušit a Buriana ve funkci potvrdit.

Tato kauza výrazně přesáhla hranice divadla a stala se „událostí roku“. Mimo jiné ukázala, že ministerstvo kultury stejně jako kultura a umění obecně, hraje v politických rozhodováních roli naprostého outsidera. Současná šavlování o ministerské posty to potvrzují.

Divadlo, jakož i celá oblast tzv. živého umění, na tom bylo stejně bídně jako v předchozích letech. Předvolební sliby o jednom procentu ze státního rozpočtu na kulturu se už dávno rozplynuly v každodenní tvrdé realitě, nicméně i to málo peněz, jež na umění směřuje, bylo a je stále rozdělováno velmi nestandardním způsobem pomíjejícím řádný grantový systém.

Divadla i za těchto podmínek samozřejmě tvořila a hrála, ale až na výjimky nepřinesl rok 2013 mimořádné události.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz na tiskové konferenci

Operní svět se nesl ve znamení wagnerovského a verdiovského výročí, ale pouze ostravská inscenace Lohengrina stojí za ohlédnutí. Na úroveň srovnatelnou se zahraničím dosáhla inscenace Myslivečkovy Olimpiady v pražském Národním divadle, hrála se ovšem pouze třikrát.

Za zmínku stojí světová premiéra opery Válka s mloky prezidentského kandidáta Vladimíra Franze – dílo pozoruhodné, inscenace již méně. Z činoherních premiér se dařilo lépe mimopražským scénám – za všechny jmenujme ostravskou Komorní scénu Aréna se skvělými inscenacemi Gogolových Hráčů a Ruské zavařeniny Ludmily Ulické.

Pět nejlepších inscenací podle Radmily Hrdinové
1. Vladimír Franz: Válka s mloky, ND Praha
2. Josef Mysliveček: Olimpiade, ND Praha
3. Ludmila Ulická: Ruská zavařenina, Komorní scéna Aréna, Ostrava
4. Gaetano Donizetti: Anna Bolena, ND moravskoslezské Ostrava
5. Emil František Burian: Vojna, Divadlo Disk Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám