Hlavní obsah

Divadla zahajují muzikálem, Dürrenmattem i Hegerovou

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zářijový týden se rozbíhá nová divadelní sezona. Premiérová nabídka je pestrá, od muzikálu na hity slovenské skupiny Elán přes moderního klasika Dürrenmatta až k poctě šansoniérce Haně Hegerové.

Foto: Viktor Kronbauer

Roli Claire Zachanassianové ve vinohradské inscenaci Návštěva staré dámy hraje Dagmar Havlová. Na snímku s Petrem Kostkou.

Článek

V pražském Divadle Kalich měl před osmi lety premiéru muzikál s hudbou slovenské skupiny Elán Osmý světadíl, který se stal divácky úspěšným. Novou inscenaci nazvanou Voda (a krev) nad vodou uvádí stejný tým v čele s producentem Michalem Kocourkem a režisérem a choreografem Jánem Ďurovčíkem. Nechce být jen pokračováním, ale přichází s jiným příběhem i postavami. A to opět s hity skupiny Elán. Premiéra se koná v Kalichu 5. září.

Pražské Divadlo na Vinohradech sáhlo na úvod sezony po dramatické klasice 20. století, jíž je Návštěva staré dámy švýcarského dramatika Friedricha Dürrenmatta. Příběh o extravagantní multimiliardářce Claire Zachanassianové, přijíždějící do zbídačelého rodiště Güllenu, aby si za své peníze vykoupila spravedlnost, je stále aktuální. Co udělá vidina peněz a prosperity s morálkou obyvatel maloměsta, zobrazil Dürrenmatt sarkastickou černou komedií.

Na Vinohradech se tato hra uváděla v devadesátých letech s Jiřinou Jiráskovou v hlavní roli. Nyní ji v režii Jana Buriana vytvoří Dagmar Havlová po boku Tomáše Töpfera, který hraje Claiřina někdejšího milence Illa. Premiéra se odehraje v pátek 6. září.

Brněnské HaDivadlo otevírá sezonu premiérou hry rakouského dramatika Wernera Schwaba Prezidentky, která byla v roce 1988 označena vídeňským Burgtheatrem jako nehratelná. Monology tří žen nešetří obscénní fantazií a absurdními souvislostmi. Brněnská scéna je anoncuje jako „obraz odstrkované vrstvy společnosti a interiér domácí defektní demokracie“, reflektující téma stárnutí naší populace. Režisérka Kamila Polívková obsadila do tří žen Marii Ludvíkovou, Moniku Maláčovou a Kamilu Valůškovou. První brněnská poprázdninová premiéra se odehraje 6. září.

Milující rodiče objednají synovi s lehkou mentální poruchou k pětadvacátým narozeninám jako dárek prostitutku, aby ho připravila o panictví. Co z této situace vzejde, předvádí hra mladé britské dramatičky Sarah Pageové s českým názvem K.Š.E.F.T. V režii Ondřeje Sokola ji v české premiéře uvádí 7. září pražský Činoherní klub. Hrají Lucie Žáčková, Václav Šanda, Martin Finger a Sandra Černodrinská.

Písněmi i osobností české šansoniérky Hany Hegerové je inspirována inscenace Městských divadel pražských s názvem Bez hany (Hommage à Hegerová). V Divadle Rokoko se setká šest postav, jejichž lásky a nenávisti ožívají v písních umělkyně, která na zdejším jevišti začínala svou kariéru. Pocta Haně Hegerové zazní v Rokoku poprvé 7. září.

Národní divadlo moravskoslezské otevře svou 101. sezonu jubilejním Galavečerem, na němž se podílejí všechny čtyři soubory a který se koná 7. a 8. září nejprve v Divadle Antonína Dvořáka a po pauze v Divadle Jiřího Myrona. V komponovaném večeru se objeví pozvánky na premiéry nadcházející sezony.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám